Spletno oglaševanje se je v zadnjem času izkazalo za enega od najbolj priljubljenih in tudi uspešnih oblik oglaševanja. Na spletu oglašujejo tudi že uveljavljena ter uspešna podjetja, saj se še kako dobro zavedajo, da je konkurenca na trgu velika in da je potrebno ves čas slediti trendom ter se z novimi izdelki ter storitvami kazati javnosti.

Spletno oglaševanje velja za moderen, natančno merljiv sistem, ki je tudi izredno učinkovit. Tovrstna oblika oglaševanja nam nudi tudi zakup določenih ključnih besed. Naša spletna stran se bo prikazala takrat, ko bo spletni iskalec vtipkal našo ključno besedo. Na ta način imamo zagotovo veliko več možnosti, da smo opaženi in da obiskovalce pridobimo na našo spletno stran. V resnici je spletno oglaševanje eden od najbolj učinkovitih načinov, kako lahko pridobivamo potencialne kupce na naši spletni strani.

Pri spletnem oglaševanju pa se je potrebno držati določenega strateškega načrta, če želimo, da bo tako uspešno, kot smo si zamislili. Zato si v nadaljevanju poglejmo šest TOP strategij spletnega oglaševanja. Strategije preverjeno veljajo za izjemno učinkovite, na to kažejo tudi številne strokovno podkovane raziskave.

 • 1. Osebno znamčenje (personal branding)

  Za osebno znamčenje ali personal branding lahko rečemo, da je poseben proces, za katerega je znano, da so lahko ljudje in njihove karierne poti označene kot znamke. V resnici gre za trženje samega sebe, torej uprizarjanje sebe kot blagovne znamke.

  Osebno znamčenje je v poslu na splošno močno prisotno. Lastnik podjetja ali kateri koli drug posameznik lahko s svojo osebno znamko svoj imidž prenese na  blagovno znamko podjetja.

 • 2. Vsebinski marketing (content marketing)

  Vsebinski ali content marketing je oblika trženja, kjer je glavno vlogo prevzame vsebina. Gre za izjemno širok nabor strategij, tehnik in nenazadnje tudi taktik, da lahko na najbolj učinkovit način dosežemo marketinške cilje. Prav tako vsebinski marketing predstavlja obliko trženja, ki izjemno strateško in premišljeno izbira ciljno publiko. Nato si izbere še vsebino zanjo, čisto na koncu pa še primeren komunikacijski kanal.

  Tovrstni koncept posledično ustvarja zanimive, koristne, informativne in tudi neagresivne vsebine, s pomočjo katerih se lahko tudi izobražujemo. Posledično taka oblika marketinga vpliva na veliko večjo prepoznavnost, ugled in še na večjo stopnjo prodaje. Z njim si pridobivamo veliko zaupanja in tudi lojalnost uporabnikov.

  Strategija vsebinskega marketinga mora pri načrtovanju nujno vsebovati analizo trga, opredelitev posameznih trgov in ciljne publike, določitev najbolj ustreznih vsebin in kanalov ter sestavo koledarja objav vsebin. S tako strategijo lahko močno povečamo prepoznavnost podjetja in blagovne znamke.

 • 3. SEO optimizacija iskalnikov

  Vemo, da danes samo postavitev splete strani še ne prinese potrebnih rezultatov, ki bi vplivali tudi na to, da bi nas potencialne stranke lahko pravočasno opazile. Prav tako je potrebno poskrbeti, da je spletna stran, ki jo bomo postavili, uvrščena na prve pozicije v spletnih iskalnikih.

  Prav SEO optimizacija v največji meri lahko poskrbi, da se bo naša spletna stran pojavljala na vrhu ali blizu njega, in sicer na podlagi za nas pomembnih ključnih besed ali besednih zvez. Na ta način se bo povečeval obisk spletne strani in še prodaja ter preostali zastavljeni poslovni cilji.

  Strokovnjaki pravijo, da se optimizacija na spletni strani lahko začne le pri dobri postavitvi. Lažje in hitreje bo potekal njen napredek po spletnih iskalnikih, če bo spletna stran boljša. Proces optimizacije (onsite) zajema urejene in že povsem optimizirane vsebine in slike, notranje in tudi zunanje povezave na strani, preusmeritve spletnih naslovov, ki so trajne, ročno napisane meta oznake ter podobno.

  Optimizacija, ki poteka izven spletne strani, pa zajema vse tisto, ki se nanaša na naše podjetje in na našo spletno stran. Proces take optimizacije zajema grajenje povezav, dodajanje objav ter komentarjev, vsebine v obliki videa, objave na družbenih omrežjih ter orodja Google.

 • 4. Optimizacija konverzij (conversion rate optimization – CRO)

  Tovrstna optimizacija ima nalogo, da pretvarja pasivne obiskovalce spletnega mesta v aktivne uporabnike. Ti nato sodelujejo z vsebino na spletu ali/in kupujejo tudi storitve ali/in izdelke.

  Je tudi način uporabe povratnih informacij in analitike uporabnikov. V ospredju je izboljšana učinkovitost spletnega mesta. V praksi se tovrstna optimizacija uporablja za metrike na spletu, ki so pomembne predvsem za poslovanje podjetja. V ospredje pri tem prihajajo nakupi, prenosi, povpraševanja ter podobno.

  Glavni cilj optimizacije konverzij je dobiti kar največje število ljudi, ki obiskujejo določeno mesto na spletu. Torej, pomeni pridobivanje pravih strank na izjemno učinkovit način.

  Strokovnjaki menijo, da bi morala optimizacija konverzij postati element prav vsakega podjetja, predvsem pa tistega, ki si želi uspeti tudi s pomočjo spleta. Na dolgi rok lahko tovrstna optimizacija, ki predstavlja serijo poizkusov in majhnih izboljšav, zelo prispeva k še boljšemu poslovanju določenega podjetja.

  Bistvo optimizacije konverzij je torej: pretvarjanje pasivnega obiskovalca spletnega mesta v aktivnega uporabnika.

 • 5. Trženje socialnih medijev

  Znano je, da uporaba socialnih medijev pri trženju še kako lahko izboljša promet na naši spletni strani. V veliki meri nam pomaga tudi doseči veliko število strank oziroma kupcev. Obenem nam je zagotovljen tudi dragocen prostor za veliko boljše razumevanje in tudi učenje in naše ciljne publike.

  Trženje socialnih medijev nam tako lahko omogoča veliko večji spletni promet, večjo prepoznavnost naše blagovne znamke, ustvarjanje identitete naše blagovne znamke ter sporazumevanje in interakcijo z najbolj ključnim občinstvom.

  Z dovolj premišljeno uporabo socialnih medijev tako lahko na izjemno enostaven ter učinkovit način izboljšamo svoje spletno poslovanje.

 • 6. E-marketing

  Pogosto sami sebe postavljamo pred pomembno in zahtevno vprašanje, ki se glasi, katero spletno orodje še uporabiti, da bi z njim lahko najhitreje zajeli čim večje število oziroma delež ciljne publike in to za čim nižjo ceno. Pri tem si želimo, da bi ciljna publika postali naši potencialni kupci oziroma stranke.

  Strokovnjaki nam predlagajo e-mail marketing, ki je brez pomislekov zagotovo povsem pravi način za doseganje izjemno učinkovitih rezultatov trženja.

  E-marketing ima številne razloge, zakaj ga izbrati. V prvi vrsti velja za povsem brezplačno orodje, za katerega je značilno tudi zelo preprosto oblikovanje. V nadaljevanju nam taka oblika marketinga predstavlja tudi dobro donosnost naložbe, doseg in natančno izbiro ciljnega občinstva. Mnoge raziskave so pokazale, da je e-mail marketing ena izmed najbolj učinkovitih oblik trženja na spletu.

  Tovrstno spletno orodje pa nam omogoča tudi vpogled v statistiko. V praksi to pomeni, da lahko prevrimo, koliko ljudi je naše e-poštno sporočilo sploh odprlo, koliko od njih je kliknilo na možne aktivne povezave in tako dalje.

  Spletnega oglaševanja se je torej potrebno lotiti premišljeno ter temeljito. V tem prispevku smo vam predstavili 6 najpomembnejših strategij, ki so zagotovo zelo učinkovite, na kar kažejo tudi zelo zgovorne raziskave.

  Pri spletnem oglaševanju vedno imejte v mislih osebno znamčenje, vsebinski marketing, optimizacijo iskalnikov, optimizacijo konverzij, trženje socialnih medijev ter e-marketing. Če boste pri svojem spletnem oglaševanju uporabili vsa našteta orodja, bo vaše poslovanje v zelo kratkem času postalo izjemno uspešno.