Ustvarjanje prihodkov v spletni trgovini ni odvisno samo od izdelkov ali storitev, ki jih prodajate ampak mora spletna trgovina biti veliko več kot samo spletna stran z nakupovalno košarico in katalog preprostih slik ali njihovih opisov. Kvalitetna spletna trgovina ima gladek prehod čez vsako fazo nabavnega koraka, tako da imajo kupci vsaj dobro uporabniško izkušnjo. To je ključnega pomena za katero koli spletno stran, še posebej pa za spletne trgovine.

Večina lastnikov spletnih strani se danes osredotoča na optimizacijo spletne strani na Google, kar zahteva tudi veliko kvalitetne vsebine. Posledično pa velikokrat preprosto spregledajo osnovne točke:

1. Hitrost nalaganja strani

Statistike kažejo, da 40% obiskovalcev zapusti spletno stran, če se nalaga več kot 3 sekunde.

Namig:
Slike naj bodo optimizirane za prikaz na spletu, izogibajte se integracijam kod in vsebin iz drugih strani, vaš vzdrževalec spletne strani naj uporablja napredne rešitve pri zasnovi in vzdrževanju strani.

2. Mobilne različice in Responsive design

Preko 55% uporabnikov dostopa do spletnih strani preko mobilnih naprav (tablični računalniki in pametni telefoni).

Namig:
Grafika in funkcionalnost spletne strani naj bo prilagojena uporabi na vseh platformah in vseh napravah.

3. Poziv k akciji

Kupce je potrebno vedno voditi po straneh, zato naj bodo gumbi k pozivu vedno prisotni in dobro vidni.

Namig:
Gumbi, ki pozivajo obiskovalce k akciji naj bodo oblikovani tako, da bodo izstopali od ostale vsebine in bodo prisotni na dobro dostopnih mestih.

4. Preprost nakup

Skoraj 60% kupcev prekine nakup v postopku zaključevanja nakupa, če je ta preveč zapleten.

Namig:
V zaključevanju nakupa vodite kupca po korakih in mu jasno povejte katere podatke pričakujete od njega. Zahtevajte le res nujne podatke. Nihče ne mara izpolnjevati dolgih obrazcev!

5. Varnost

Potrošniki se morajo pri opravljanju nakupa počutiti varne. 29% kupcev je še vedno mnenja, da njihovi podatki lahko končajo v napačnih rokah.

Namig:
Na strani uporabljajte certificirane zaščite kot so SSL certifikati. Logotipe teh certifikatov jasno prikazujte na spletni strani, da bodo obiskovalci že na prvi pogled vedeli, da je vaša spletna stran vredna zaupanja.

6. Kontaktne informacije

Kupci se bodo pozanimali o vaših artiklih ali storitvi. Če na sami strani ni dovolj podatkov, bodo hoteli z vami vzpostaviti stik, zato je ključnega pomena, da jim nudite možnost direktnega kontakta.

Namig:
Omogočite obiskovalcu preprosto vzpostavitev kontakta na več kot en način. Objavite vašo telefonsko številko in elektronske naslove. Dajte mu vedeti, da je njegov stik z vami dobrodošel.

7. Povezave s socialnimi mediji

77% ponudnikov poroča, da pridobivajo stranke tudi preko socialnih medijev. Spletne strani, ki imajo nameščene gumbe za delitev v socialnih omrežjih prejme do 3,5x več obiska kot tisti brez.

Namig:
Izkoristite socialne medije, ki lahko imajo velik vpliv na vašo elektronsko poslovanje.

8. Mnenja strank

40% kupcev pred nakupom izdelka ali storitev preveri mnenja drugih uporabnikov o izdelku.

Namig:
Mnenja kupcev bodo povečala vaš ugled, hkrati pa tudi dvignila kvaliteto vsebin na strani, kar posledično vpliva na boljšo uvrstitev vi iskalcih.

Več o spletni trgovini najdete na strani: Izdelava spletne trgovine