Internetne trgovine imajo svoj edinstven značaj oz. nalogo, da obiskovalca prepričajo da kupi določen izdelek. Prav zaradi tega mora biti stran zelo premišljeno in pametno oblikovana. V tem članku bomo poskušali predstaviti nekatere glavne vidike, ki jih potrebuje vaša spletna trgovina.

Mnogi od vas se verjetno sprašujete, zakaj je zasnova in oblika spletnih trgovin drugačna od vseh drugih oblikovanj spletnih strani. Vse spletne trgovine oz. poslovalnice morajo biti privlačne, dobro organizirane in pravih barv skladno z duhom spletne strani. Vaši instinkti so dobri ampak če pogledamo pobliže nekatere uspešne spletne trgovine, lahko vidimo konceptualne razlike, ki so značilne za uspešne spletne poslovalnice.

Spletna prodaja mora upoštevati določena načela:

  • Uporabniku vzbudi prijetno doživetje v času svojega spletnega nakupovanja.
  • Prepriča uporabnika, da lahko zaupa spletni prodaji.
  • Enostavna za uporabo.

Ta načela niso nova. Vsem se je že verjetno zgodilo, da smo zakorakali v trgovski center  iz čistega dolgčasa, domov pa prinesli polne vrečke nepotrebnih potrebščin. Ali ste opazili da je stojalo za kruh vedno na koncu supermarketa, čeprav ga lahko vonjate že pri vhodnih vratih? Vse z razlogom! Klimatske naprave poskrbijo, da je vonj po svežem kruhu vedno prisoten ob vkorakanju v supermarket, med tem ko pa se sprehajate do kruha pa vidite na tisoče zelo mamljivih izdelkov. Vse z namenom!

Velik izziv za spletne oblikovalce je ravno ta izkušnja, kako kupcu vzbuditi željo po določenem izdelku preko spleta. Kako ustvariti imaginarno pot na spletni strani ? Pot ki je zasnovana tako, da obiskovalec naredi to kar vi hočete … spletni nakup. Spletne strani nažalost ne morate vonjati. Na spletni strani lahko izdelkom odredite posebne “police” kakor mislite da bodo najbolje privedle obiskovalce še do več vaših izdelkov.

Čeprav izgleda prodaja izdelkov na spletu veliko lažja, saj vam ni treba najemati prostora ali pa odpirati supermarketa, v resnici sploh ni tako lahka. Kakor koli, dobra spletna trgovina bo vodila obiskovalca na pravo stran že v dveh klikih, kako to doseči pa je prava znanost.