Ko uporabniki spleta brskajo po spletnih trgovinah, je izjemnega pomena to, da pri tem doživljajo občutek ugodja, užitka ter občutek, da nekdo skrbi za njih. Tega se zavedajo mnogi lastniki spletnih trgovin. Ravno zato se držijo nasvetov za izboljšanje prodaje, ki jih narekujejo tudi mnogi strokovnjaki, ki imajo splet ter njegove uporabnike v malem prstu.
 • 1. Uporaba visoko kakovostnih slik
  Vsekakor je vsebina izjemno pomembna, prav tako tudi visoko kakovostne slike, ki dopolnjujejo vsebino. Ljudje veljamo namreč za vizualna bitja. Ko obiščemo določeno spletno trgovino, nam v oči vedno najprej padejo prav slike. Na podlagi njih si v svoji podzavesti ustvarimo neko mnenje. Tudi strokovnjaki so dokazali, da kakovostne slike, ki so ostre, zelo dobro vplivajo na pospeševanje prodaje. Zato se nikakor ni dobro posluževati slik z nizko resolucijo. Zaradi njih bi lahko trpel naš posel na spletu.

  Vendar moramo biti tudi pri uporabi slik visoke resolucije pazljivi pri njihovi velikosti. Izogibati se moramo uporabi datotek .png. Veliko bolje in primerneje je uporabiti .jpg ali .jpeg. Za dodatno optimizacijo slik lahko uporabljamo tudi povsem brezplačna spletna orodja. V Google preprosto vpišemo iskalni niz Image Optimizer.

  V prvi vrsti je torej predvsem potrebno poskrbeti, da se bo naša spletna trgovina ter vse, kar vsebuje, hitro nalagalo. Le tako bomo poskrbeli, da nas bodo stranke obiskale in to vedno, znova ter spet. Redne stranke oziroma kupci so najboljši pokazatelj, da je naše podjetje uspešno.

 • 2. Pregledna navigacija
  Četudi je naša ponudba več kot odlična, se lahko zgodi, da nam to prav nič ne koristi. Obiskovalci spleta nas namreč ne najdejo. Toda, zakaj? Po vsej verjetnosti naša navigacija ni dovolj pregledna. V spletno trgovino moramo zato nemudoma implementirati pregledno navigacijo. Ta bo uporabnikom naše spletne trgovine zagotavljala izjemno preprosto pregledovanje strani.

  Svetujemo vam, da glavni meni uvrstite horizontalno na vrh strani ali pa kar vertikalno v stranski stolpec. V glavni meni je potrebno uvrstiti elemente, kot so kategorije domov, glavne kategorije ponudbe, podkategorije ponudbe, o spletni trgovini, kontakt. Če želimo, da bi se naša spletna prodaja še bolj povečala, pa je dobro dodati še kategorijo akcijska ponudba. Za znižane izdelke velja, da ponavadi dosežejo veliko večje povpraševanje kot pa izdelki, ki se prodajajo v redni prodaji. Lahko oblikujemo celo posebno oglasno pasico, ki jo damo na vidno mesto.

 • 3. Prilagajanje komunikacije z našimi obiskovalci spletne trgovine
  Ko omenjamo komunikacijo z obiskovalci naše spletne strani ali trgovine, mislimo tudi na to, kako napišemo vsebino za vsak izdelek ali storitev, ki se ponujajo na naših prodajnih policah. Svoj izdelek ali storitev je potrebno opisati na oseben način in ne računalniško. Slednje na morebitnega kupca lahko vpliva tako, da ima občutek, da je vsebino pripravil računalnik.

  Priporočamo vam, da svoje obiskovalce na začetku nagovorite v obliki prikupnega vprašanja ali pripovedovanja. Pri tem vključite tudi, kako naj bi izdelke ter storitve, ki jih ponujate, tudi uporabili. Šele nato naj se povedo tehnične lastnosti ter ostale specifike zanje.

  Poskrbeti je potrebno tudi za to, da se vašim obiskovalcem pokaže zgodovina ogledov. Tako bo njihovo izbiranje bolj osebne narave.

  Tudi menja vaših strank so izjemno pomembna. Ravno zato jih je dobro vključiti na spletno stran. Ljudi na splošno mnenja izjemno spodbujajo, tudi pri nakupovanju. Posledično se lahko med vami in obiskovalci/strankami splete posebna vez, ki prinaša tudi zaupanje in zvestobo.

 • 4. Nagrade in brezplačne aktivnosti
  Vemo, da nam spletno nakupovanje prihrani ogromno časa in denarja. To je za uporabnike spleta izjemnega pomena, zato je spletno nakupovanje v trgovini vse bolj priljubljeno. Ni pa čar samo v nizkih spletnih cenah in v tem, da lahko kupujemo kar od doma. Poseben čar spletnega nakupovanja je tudi v tem, da svojim kupcem omogočimo povsem brezplačno dostavo na dom ali kakršne koli nagrade, ker so kupili določen izdelek. Tudi to bi lahko v veliki meri vplivalo na boljšo prodajo v spletni trgovini.

 • 5. Plačevanje izdelkov in storitev naj bodo čim bolj prijazne
  Poskrbeti moramo tudi za to, da svojim kupcem omogočimo povsem enostaven način plačevanja. Načinov plačevanja naj bo čim več, naša stranka se bo zagotovo odločila za enega od njih veliko lažje, kot če bi bil način plačila samo eden.
 • 6. Tudi način pakiranja izdelkov vpliva na nadaljnje sodelovanje z nami
  Ko izdelek dobimo na svoj dom, nam zagotovo ni vseeno, v kakšni embalaži je pakiran. Različne raziskave so pokazale, da so kupci izjemno pozorni na to. Veliko spletnih proizvajalcev se tega še kako zelo dobro zaveda. Ravno zato poskrbijo, da so njihovi izdelki pakirani v lične embalaže. Tudi zaradi tega raje naročamo v spletni trgovini, kjer nam je to omogočeno.

 • 7. Na vstopni strani naj se prikažejo najbolje prodajani izdelki
  Najbolj priporočljivo je, da že na vstopni strani prikažemo izdelke oziroma storitve najbolj vročih ter zaželenih kategorij.
 • 8. Iskalnik po izdelkih in storitvah
  Še kako zelo pomembno je tudi, da ima vsaka stran oziroma podstran tudi iskalnik po izdelkih. Če se postavimo v kupčevo vlogo, bi si zagotovo želeli prav to. Iskalnik se namreč zelo pogosto uporablja.
 • 9. Vključite primerjalnik izdelkov
  Če smo med tistimi, ki na spletnih policah ponujamo predvsem izdelke, ki so tehnične narave, potem je vsekakor zaželeno, da imamo na spletni strani dodan primerjalnik izdelkov. Ta je skorajda nujen, če so si izdelki med seboj podobni ali pa imajo enako oziroma podobne specifikacije, vendar so te med seboj različne

 • 10. Dobavni roki naj bodo čim krajši
  Za kupca oziroma stranko je pomembno tudi, kolikšen je rok dobave. Če imamo predolg rok dobave, ga je potrebno nujno skrajšati, seveda če je to sploh možno. Vemo, da se marsikateri obiskovalec naše strani predčasno odloči zapustiti našo spletno trgovine, ker ugotovi, da je rok dobave izdelka preprosto predolg. Ljudje smo navajeni, da izdelke dobivamo čim hitreje, sploh pa če gre za kako pomembno zadevo. Zato naj bo rok dobave izdelkov kar se da kratek.
 • 11. Kupcem naj bo zagotovljen varen način kupovanja
  V današnjem času je varnost izjemnega pomena. Tudi na spletu. Če obiskovalcem ter bodočim kupcem oziroma strankam omogočamo, da je njihov nakup povsem varen, jim to pomeni zelo veliko. Ravno zato moramo na vidna mesta naše spletne strani postaviti posebne ikone, ki ponazarjajo, da je v največji meri poskrbljeno tudi za varnost. Na spletno stran je potrebno namestiti še SSL certifikate. Z njimi bo spletna trgovina na https:// povezavi, ki je povsem varna.
 • 12. Poseben priročnik v obliki PDF
  Za izboljšanje prodaje v naši spletni trgovini pogosto poskrbijo prav posebni priročniki, ki obiskovalce ponavadi zanimajo. Praktično je, če so take vrste priročnikov kar v pdf obliki. Pri tem pazimo, da priročnik ni predolg in naj vsebuje predvsem koristne informacije. Veliko vlogo ima obrazec, ki ga moramo dodati na spletno stran. Preko njega si naši obiskovalci lahko prenesejo priporočnik, v zameno nam pustijo svoj e-poštni naslov. Tudi kasneje jim lahko nanj pošljemo e-novice, ki bi jih lahko zanimale, obenem jim ponudimo še najbolj vročo ponudbo, ki se trenutno nahaja na spletnih policah naše trgovine.

 • 13. Enostaven postopek nakupovanja
  Med najbolj pomembnimi dejstvi pri naši spletni prodaji je tudi to, da je nakupni proces v košarici povsem enostaven oziroma kar se da enostaven. Tako ne smemo pretiravati s številom korakov do končnega naročila. Če je le možnost, je bolje, da nakup našega izdelka opravijo brez predhodne registracije, ki je za marsikoga prav zoprna zadeva. In tudi zaradi tega si premislijo in ne kupijo izdelka, ki so si ga pred tem še želeli.

 • 14. Možnost vračila kupnine
  Če je kupcu ponujena možnost vračila kupnine, to izjemno dobro vpliva na bodočega kupca. Če torej kupce z izdelkom ne bo povsem zadovoljen, ga bo lahko vrnil in to ima na našo prodajo ter njeno uspešnost izjemen vpliv. Včasih prav neverjeten.
 • 15. Povezani izdelki
  Poskrbeti moramo tudi zato, da na strani vsakega izdelka predstavimo povezane izdelke. To so izdelki, za katere menimo, da bi zanimali naše obiskovalce. Naj se prikazujejo izdelki, ki so povezani z izdelkom, ki si ga obiskovalec naše spletne trgovine ravnokar ogleduje. Prav tako je dobro, da se prikazuje tudi izdelek, ki si ga je obiskovalec ogledoval prej. Še ena od možnosti, ki prav tako lahko poskrbi za povečanje prodaje v naši spletni trgovini, je tudi ta, da se ves čas prikazujejo najbolje prodajani izdelki.

  Navedli smo vam torej 15 najboljših nasvetov, kako se prodaja v vaši spletni trgovini lahko prav neverjetno poveča. Četudi se kakšen od nasvetov zdi povsem malenkosten, se kasneje izkaže, da temu še zdaleč ni tako. Upoštevajte prav vse in uspeh vaše prodaje se bo začel kazati slej ko prej.