Vsak lastnik spletne trgovine si želi visoko stopnjo konverzije v spletni trgovini. Kakšna je ta stopnja konverzije je težko reči, a po navedbah ene od največjih agencij za digitalni marketing v Sloveniji, je stopnja konverzije odvisna tudi od asortimana izdelkov v spletni trgovini. Konverzija obiskovalcev v kupce se lahko v bolj specifičnih spletnih trgovinah povzpne nad 6%, seveda če so nakupne poti v spletni trgovini optimizirane.

Optimizirana nakupovalna košarica

Stopnja konverzije obiskovalcev v kupce je najpogosteje odvisna od uporabniške izkušnje, zaupanja v blagovno znamko ter vsebino v spletni trgovini. Eden od glavnih elementov spletne trgovine je nakupovalna košarica, zato je izrednega pomena, da je le ta optimizirana. Potencialni kupec prične z nakupom, ko doda izdelek v košarico spletne trgovine. Veliko krat se srečujemo z grafičnimi rešitvami spletne trgovine, ki imajo lepo oblikovane nakupovalne košarice, a je ta proces dodajanja izdelka v košarico skoraj neviden.

Kupcu mora biti nedvoumno in kristalno jasno prikazano, da je nek izdelek dodal v nakupovalno košarico.
Prikaz artiklov v košarici naj bo jasen in naj obiskovalca napeljuje k zaključku nakupa. Večina lastnikov trgovin si želi, da bi obiskovalci kupili več produktov hkrati, a je dejstvo, da je optimizacija nakupa za posamezni artikel veliko bolj dobičkonosen. Kupci, ki želijo kupiti več izdelkov bodo to storili, ne glede na to, ali se dodajanje artikla v košarico izvede bolj diskretno ali pa morajo košarico “zapreti”, da bodo lahko nadaljevali z nakupom.

Kupec naj ostane na strani kjer je bil.
Kupec naj po potrditvi izbire izdelka v košarici ostane tam kjer je bil. Če je kupec po potrditvi nakupovalne košarice preusmerjen na drugo stran (npr. vstopno) bo izgubil stik z izdelki za katere se zanima. Da bo uporabniška izkušnja kupca v vaši spletni trgovini pozitivna, se mora kupca po potrditvi košarice vrniti na stran kjer je bil (izbrani artikel ali kategorija). Tako bo kupec ves čas vedel kje se nahaja, obstaja pa tudi večja verjetnost, da bo košarico dodal še druge izdelke.

Vsebina košarice naj bo jasno prikazana, z možnostjo spreminjanja količine izdelkov.
Vsebina nakupovalne košarice naj bo kupcu jasno prikazana. Omogočati mora enostavno odstranjevanje izdelkov in spreminjanje njihovih količin. Sami smo v optimizirano košarico vključili še opcijo pošiljanja vsebine košarice na email in možnost prikaza sorodnih izdelkov v košarici.