Eden najpomembnejših elementov za izgradnjo spletne strategije trženja je spletna optimizacija za iskalnike. Ko vam uspe dojeti kaj išče povprečen iskalec oz. bolj specifično vaši povpraševalci jim lahko s pomočjo optimizacije omogočite, da vas lažje najdejo.

Radi rečemo “Ustvarjeno za uporabnike in ne iskalnike.” Ko imajo uporabniki slabe izkužnje na vaši strani, ko ne najdejo kar iščejo, se to kaže v suhoparni zmogljivosti iskalnika pri iskanju vaše strani. Povedano drugače, če so uporabniki zadovoljni z vašo stranjo, je ustvarjena pozitivna izkušnja, saj tako iskalnik kot stran zagotovita informacijo ali rezultat, s tem pa povečate priljubljenost vaše strani. Z optimizacijo spletne strani dosežemo da je vaša stran karseda zanimiva iskalnikom.

Kaj iščejo uporabniki? Obstajajo tri vrste uporabnikov:

  • “Naredi” Transakcijski povpraševalci – Odločno iskanje, kot je recimo nakup letalske karte ali pa poslušanje glasbe.
  • “Poizvedi” Informacijski povpraševalci – Ko uporabnik išče informacije, kot so imena banda ali pa najboljše restavracije.
  • “Pojdi” Navigacijski povpraševalci – Iskana poizvedba, ki cilja na točno določene spletne destinacije, kot so Facebook.

Ko obiskovalci vpišejo poizvedbo v iskalni niz in pristanejo na vaši strani, ali bodo zadovoljni s tem kar najdejo? To je primarno vprašanje ki si ga zastavijo iskalniki več tisoč krat na dan. Primarna odgovornost iskalnikov je da vam prikazujejo relavantne zadetke.

Vse se začne z besedanimi vpisanimi v majhno okno!