Optimizacijo vaše spletne strani lahko enostvano izboljšate s  pravim pristopm do socialnih omrežij. So vedno bolj priljubljena, zato je za podjetja ključnega pomena, da jih v najboljši meri izkoristijo za večjo pojavnost na spletu. Toda, zaradi hude konkurence, je pojavljanje na visoki mestih v rezultatih iskanja na Googlu pravi izziv. Pri tem je izboljšanje optimizacije bistvenega pomena.
Zato vam bomo v nadaljevanju predstavili 7 načinov, kako lahko izboljšate optimizacijo s pomočjo socialnih omrežij. Če želite, da bodo vaše objave učinkovite, jih nikakor ne smete spregledati.

1. Objavljajte izključno kakovostno vsebino

SEO se neprestano razvija in tudi Googlovi algoritmi iskalnikov so se razvili v smeri boljšega razumevanja namena uporabnika ter ustreznosti in kakovosti vsebine. Zaradi tega vam Google pri iskanju določenih informacij najprej pokaže najbolj ustrezno vsebino, ki ustreza vaši iskalni poizvedbi. Popolnoma jasno je, da so besedila napolnjena s ključnimi besedami preteklost. Vedno večji pomen pa ima kakovostna vsebina, zato poskrbite, da boste svojim sledilcem ponudili izključno uporabno in dobro raziskano vsebino.

Kakovost naj ima vedno prednost pred količino. To pomeni, da se vam ne mudi z objavljanjem vsebine vsak drugi dan. Namesto tega si raje vzemite več časa za raziskovanje, saj je to najboljši način za razumevanje vaše idealne publike in ustvarjanje kakovostne vsebine. Koristno je, da iz preteklih objav poiščite najuspešnejše objave in jim dodate nekaj novega, svežega in še več dragocenih podatkov. Prav tako lahko poiščete neuspešne objave in jih popravite s posebno tehniko nebotičnika (ang. Skyscraper Technique).

Tehnika nebotičnikov je posebna strategija ustvarjanja vsebine tako, da spremenite izvirno objavo na takšen način, da ma večjo vrednost za bralca in več različic ključnih besed. Najprej morate poiskati uspešno vsebino s precejšnjo količino povratnih povezav. Nato pa morate ustvariti še boljšo vsebino od izvirnika z vidika dolžine, natančnosti podatkov in aktualnosti problema. Tretji korak je, da poiščete tržnike, ki so se povezali z izvirno vsebino in jim ponudite svoj izboljšano verzijo.

Ustvarjanje vsebine s tehniko nebotičnika zahteva veliko trdega dela, vendar prinaša veliko prednosti, zato se vanj splača vlagati svoj čas.

2. Čim bolj poenostavite deljenje svoje vsebine

Vaša vsebina na socialnih omrežjih bo dosegla svoj namen šele takrat, ko bo dosegla čim širši krog potrošnikov in s tem povečala prepoznavnost blagovne znamke. Zato je prav, da svojim uporabnikom čim bolj olajšate deljenje vaše vsebine. V svoje objave vključite gumbe za skupno rabo in uporabite pozive k dejanju, da boste tako svojim sledilcem omogočili deljenje objave. Pri tem ne pozabite na to, da ustvarite privlačne naslove, uporabite privlačne vizualne elemente in poskrbite za uporabno vsebino. To je najboljši način, da bo vaše sporočilo doseglo čim širši krog ljudi in povečalo prepoznavnost blagovne znamke.

3. Optimizirajte svoje profile na socialnih omrežjih

Potencialne stranke, ki se zanimajo za vaše izdelke ali storitve, bodo zagotovo preučile vaše profile na socialnih omrežjih. To je eden od najboljših načinov, da izvejo, kdo ste in kaj počnete. Zato se morate vprašati:

 • Kako privlačen je vaš profil na socialnih omrežjih?

 • Ali ima vse sestavine, ki privabljajo ljudi?

 • Ali se bo ime podjetja prikazalo v rezultatih iskanja, ko vas bodo iskali v Googlu?

Zapostavljanje profilov na socialnih omrežjih in pomanjkljiva optimizacija profila je ena najpogostejših napak. Ta vas stane veliko denarja, saj vam preprečuje, da bi se pojavljali v rezultatih iskanja.
Seveda pa nikakor ni vseeno, kako optimizirate vaš profil na socialnih omrežjih. Pri tem je ključnega pomena, da ohranjate doslednost med različnimi socialnimi omrežji in da so profili smiselno usklajeni z vašo spletno stranjo. Tako vas bodo vaše potencialne stranke hitreje našle na različnih platformah.

4. Optimizirajte svoje slike na socialnih omrežjih

Dejstvo je, da naši možgani hitreje obdelujejo vizualne vsebine kot pa besedilna sporočila, pri čemer si zapomnijo bistveno več informacij. Zato so vizualni elementi neverjetna orodja za trženje vsebine, ki pomaga pri razvoju določene blagovne znamke.
Dodajanje slik v vaš blog ali v katerekoli druge objave na socialnih omrežjih je eden najbolj učinkovitih načinov za podajanje informacij. Če tega še ne počnete, potem je sedaj skrajni čas, da se lotite tudi tega.
Če želite slike izkoristiti v najboljši meri, potem jih morate optimizirati, saj je to edini način, da se bo priljubljenost vaših vsebin rasla in se boste pojavili v rezultatih iskanja:

 • za sliko uporabite ustrezno ime, pri čemer izberete ustrezne ključne besede;
 • zaradi hitrosti zberite pravi format slik in njihovo velikost;

 • ustvarite privlačne napise, naslove in nadomestno besedilo s ključnimi besedami;

 • prepričajte se, da so slike med vašimi strankami odzivne;

 • slike naj bodo kakovostne.

5. Z aktivnimi pogovori gradite zaupanja vreden odnos

Dobri odnosi z vašim občinstvom krepijo zaupanje in pripomorejo k verodostojnosti vaše blagovne znamke. Prav tako pa vam pomagajo bolje razumeti kupce, njihove potrebe in težave. Izkazalo se je, da so socialna omrežja najboljše mesto, kjer vam stranke zaupajo njihove težave, zato poskrbite da:

 • Zastavite pravilna vprašanja

 • Vprašajte jih za mnenje o vaši zadnji objavi

 • Redno odgovarjajte na komentarje
 • Ustvarite anketo, s katero boste ugotovili, o čem pisati v naslednjih objavah

Če boste aktivno sodelovali z vašim občinstvom, potem boste zagotovo povečali število sledilcev. S tem pa si boste povečali možnost, da se na Googlu uvrščate na najvišja mesta v rezultatih iskanja.

6. Ocenite svoje marketinške dejavnosti na socialnih omrežjih

Merljivost vaših marketinških dejavnosti na socialnih omrežjih je ključnega pomena za to, da ugotovite, ali vaš trud prinaša rezultate. Vedno in v vsakem trenutku morate biti seznanjeni s tem, ali vaše marketinške aktivnosti ustvarjajo pozitivno donosnost naložbe. Zato redno uporabljajte orodja za merjenje rezultatov vašega marketinga.
Poleg tega, da boste iz rezultatov izvedeli ali ste uspešni ali ne, vam bodo dobljeni rezultati pomagali tudi pri nadaljnjem načrtovanju vaših aktivnosti in sprejemanju boljših odločitev.

7. V svojih objavah ustvarite čim bolj privlačne napise

Ne glede na to, kje objavljate, ima vsebina ključno vlogo v vaši strategiji trženja. In s tega vidika se je izkazalo, da je pripovedovanje zgodb še posebej učinkovito, saj so pristne, v občinstvu zbudijo zanimanje in čustva, hkrati pa vzpostavijo povezavo med kupci in blagovno znamko.
Zato je pomembno, da velik del svoje pozornosti namenite čim bolj atraktivnim napisom svojih objav. Uporabite zanimive in privlačne izreke, ki bodo pritegnili uporabnike in jih spodbudili h klikanju na vaše objave in njihovemu deljenju. Ne pozabite na uporabo ključnikov oziroma hashtagov in dobro optimizacijo vsebine.

Na spletu je še vedno veliko kupcev, ki si ne želijo deliti svojih osebnih podatkov. Izkazalo se je, da je se skoraj 25 % izgubljene prodaje zgodi na blagajni, ko morajo kupci ustvariti uporabniški račun. Stranke se vse bolj izogibajo e-mail marketingu in temu, da se njihovi osebni podatki in podatki o plačilu hranijo na računu.
V prihodnjih letih bo trend svojim strankam ponuditi tudi nakup brez ustvarjanja računa in ponuditi privzeto možnost, da se podatki o plačilu ne hranijo, razen če se stranke za to same odločijo.

Na socialnih omrežjih je vsakodnevno objavljenih ogromno različnih vsebin. In pri takšnem številu je več kot očitno, da je majhna verjetnost, da se boste ravno vi pojavili v rezultatih iskanja – razen, če boste ustrezno poskrbeli za izboljšanje SEO rezultatov na socialnih omrežjih.

5/5 - (1 vote)