Planiranje profesionalnih marketinških promocij spletnih strani zahteva veliko priprav, raziskovanja in izkušenj. Ne glede na obseg promocije, pa je potrebno zajeti nekaj osnovnih dejstev, ki jih lahko vključite takoj, ne glede na vašo strategijo.

1. Določitev ciljne skupine

Določitev ciljne skupine vaših strank je tako pomembna, kot definiranje vaših prodajnih artiklov ali storitev. Kot pomoč za določitev ciljne skupine, odgovorite na spodaj navedena vprašanja. Odgovarjajte tako, da boste dobili profil idealne stranke.

– Kakšnega spola je stranka?
– Kakšna je stopnja izobrazbe vaših strank?
– Kakšen je prihodek vaše stranke?
– Kako kopujejo stranke vaše artikle/storitve (enkrat, v intervalih ali redno)?
– Kako stranke uporabljajo vaš artikel/storitve (uporabljajo same, uporablja jih družina, so darovi za druge)?
– Koliko časa preživi stranka na internetu (nič, med službenim časom, doma,..)?
– Kje in kako iščejo stranke vaše artikle/storitve?

Z odgovori na ta vprašanja, boste dobili dokaj jasno sliko vaših idealnih potencialnih kupcev.

Že v prvi fazi se lahko izkaže, da internet ni najbolj primeren medij za promocijo vaših artiklov oz. storitev, in ga je potrebno v promocijo vključiti skupaj z drugimi mediji. Tako bo kljub nedirektnemu pristopu ciljnim strankam močna podpora z obilo informacij in močnim psihološkim efektom vplival na rezultate promocije.

2. Izbira oglaševalskega prostora za spletni marketing

Koordinacija in sočasna predstavitev vašega podjetja, artikla ali storitve je zelo pomembna, zato se je potrebno predhodno dogovoriti in rezervirati vse potrebne oglaševalske prostore. Maksimalni učinek se doseže, če je vaš oglas sočasno viden na več straneh, časopisih,… pojavlja pa se frekventno. Strankam se bo tako lažje in prej vtisnil v spomin.

Pri izbiri oglaševalskega prostora bodite pozorni na:
– število obiska – enkraten obisk (nekatere strani navajajo klike in ne obiske – en obiskovalec naredi več klikov)
– pozicioniranje v iskalcih
– povezave na druge strani
– kvaliteta strani na kateri oglašujete
– koliko konkurenčnih podjetji oglašuje na istih straneh
– kako pogosto bo vaš oglas prikazan

3. Finance

Večina podjetji že v začetku planiranja promocij predvidi finančna sredstva, kar je lahko za raziskavo oglaševalskega prostora slabo. V podzavest osebe, ki proučuje oglaševalski prostor se namreč vsili občutek finančne omejenosti, kar pa za dobro in kvalitetno proučitev ni dobro. Raziskava oglaševalskega prostora mora zajemati vse oglaševalske prostore, tudi tiste za katere se kasneje izkaže, da so zaradi omejenih finančnih sredstev nedostopni ali ne racionalni.
Oglaševalske prostore je potrebno postaviti v prioritetno lestvico na podlagi ciljnih skupin strank, ki bi jih radi obveščali. Ni nujno, da bo najbolj obiskan oglaševalski prostor prinesel najboljše rezultate. Racionalno je potrebno najti razmerje med vloženi sredstvi in efektom prepoznavnosti.

4. Vsebina oglasa

Reklamno sporočilo mora biti kratko in jedernato. Če reklamirate izdelke se osredotočite na enega ali največ dva, ki bosta “paradna konja” v prodaji. Pri izbiri bodite zopet pozorni na ciljno slkupino! Če je vaša idelana stranka ženskega spola, potem vrjetno ni dobro za “paradni” izdelek izbrati npr. vrtalni stroj.
Razčistiti je potrebno tudi kaj prodajate. Artikel ali storitev? V vsakem primeru morate prikazati pridobitev oz. dobiček, ki ga bo stranka imela z nakupom vašega artikla/storitve.
Če prodajate ribiške trnke, potem prodajte stranki užitek pri ulovu velikanske ribe. Če prodajate kozmetiko, prodajte lepoto…

Najučinkovitejši oglasi uporabljajo besede, ki dajejo stranki občutek poosebljanja, se stranke v njih prepoznajo,…

5. Spremljanje promocije

Vsako oglaševalsko akcijo je potrebno spremljati in ažurno voditi statistike. Vodenje statistike internetne strani je dokaj preprosto, saj večina ponudnikov spletnega gostovanja že v osnovi ponuja osnovno statistiko o obiskanosti strani. Proučite morebitne trende, ključne besede, vzorce, itd.
Spremljanje promocije in njenih učinkov vam bo v veliko pomoč pri popravkih obstoječih marketingških dejavnostih in planiranju novih. Izkoriste informacije!