Moderni marketinški pristopi so zajeli tudi področje statistike obiskanosti spletnih strani. Te statistike postajajo namreč vedno bolj obsežne in polne informacij o obiskovalcih spletne strani. V primerjavi z klasični “offline” marketingom, nam internet ponuja možnosti merjenja kako obiskovalec komunicira z vašo spletno stranjo in posredno s vašo ponudbo. Vaša spletna stran je namreč postala “virtualni komercialist” vašega posla.

Statistika in analiza s pomočjo Google analytics  vam bo pomagala nadzorovati in izboljšati delovanje spletne strani. Pozornost je potrebno polagati predvsem na podatke o obiskovalcih:

  • od kje prihajajo,
  • katere ključne stavke in besede iščejo,
  • kako so klikali po vaših straneh,
  • kako dolgo so se zadrževali na straneh, itd.

Vse te informacije iz Google analytics-a so ob pravilni uporabi močno orodje za povečanje promocije vašega podjetja, artikla ali storitve.

Prvi programi za statistiko so bili poznani kot števci in so beležili število obiskov na strani. Današnji programi omogočajo veliko več. Nudijo nam bolj specifične informacije, ki so v pomoč pri oblikovanju promocije posla in samem oblikovanju strani. V osnovi je potrebno analizirati, kaj na spletni strani “deluje” in privablja obiskovalce in kaj ne. Na podlagi informacij je potrebno oblikovati nove pristope, ki bodo privabili na vaše spletne strani še več obiskovalcev. Ta proces se nenehno spreminja zaradi spreminjanja tržnih pogojev in miselnosti obiskovalcev, zato je potrebno statistiko spremljati in analizirati spletno stran  redno. Seveda je potrebno na podlagi ugotovljenih rezultatov temu primerno preoblikovati tudi spletne strani.