Kako brezplačno povečati obisk spletne strani saj je od tega odvisna uspešnost spletne strani? Tukaj imamo v mislih predvsem “kvalitetne” obiskovalce – to so tisti, ki so vaše potencialne stranke. Najlažji način je analiza in optimizacija, ki pa seveda ni brezplačna. Zahteva dosti raziskovalnega dela, katerega rezultat je potrebno upoštevati pri optimizaciji spletnih strani.

Tisti, ki boste zadovoljni že z ne tako profesionalno in optimalno rešitvijo, pa si lahko pomagate z naslednjimi nasveti.

1. Ponudite obiskovalcem nekaj brezplačno ali zelo ugodno.

Veliko ljudi uporablja internet za iskanje brezplačnih ali ugodnih zadevščin. Če boste na svoji spletni strani ponujali obiskovalcem nagradno igro, ali artikle po promocijskih cenah, je velika vrjetnost, da bo internetni naslov vaše spletne strani hitro postal zelo zanimiv širšemu krogu obiskovalcem.

2. Povezave med spletnimi stranmi s podobno tematiko.

Vsi večji izdelovalci spletnih strani imajo v svojih referencah relativno veliko spletnih strani. Prosite izdelovalca vaših spletnih strani za kontakt njegovih referenc, ki imajo podobno tematiko kot vaša spletna stran. Vstopite v kontakt z odgovornimi in jih povprašajte, če so za medsebojno zamenjavo reklamne pasice ali vsaj linka.
Ta metoda je zelo pogosta in učinkovita, a žal velikokrat neizvedljiva. Način oglaševanja je namreč povezan tudi s politiko in imidžem podjetja ter same grafične zasnove spletne strani. Tako ne morete pričakovati, da bo npr. pošta zainteresirana za menjavo reklamne pasice z nekom, ki ima spletno trgovino in dostavlja svoje pošiljke preko pošte.
težavo lahko predstavlja tudi konkurenčnost dejavnosti – nekdo, ki prodaja enake storitve kot vi vam ne bo delal reklame.

3. Poiščite kvalitetne strani.

Ta točka se navezuje na točko 2. ampak je tako pomembna, da smo jo zapisali pod svoj odstavek. Iskalniki kot sta Google in Najdi.si strani ocenjujejo (Rang strani), kar lahko vidite v orodnih vrsticah (http://toolbar.google.com/. Da bi dosegli čim boljšo uvrščenost na iskalcih je potrebno biti “priporočen” iz spletnih strani, ki imajo čim višji rang.
Poizkušajte si torej pridobiti povezavo iz spletnih strani, ki so kvalitetne in so s strani iskalcev visoko ocenjene (vsaj 3 od 10 – Google).

4. Obveščajte obiskovalce po forumih in oglasnih deskah

Poiščite forume in oglasne deske (http://www.najdi.si/oglasna-deska/ in http://www.bolha.com/) na katerih boste lahko obiskovalce obveščali o novostih v vaši ponudbi. Zelo uspešne so debate na forumih z enako tematiko kot vaša dejavnost, saj boste tako na vašo spletno stran pripeljali kvalitetne obiskovalce. Ne poizkušajte jim prodajati stvari preko foruma! Pomembno je, da nepristransko komentirate o vašem artiklu, storitvi,… ter nekje v tekstu navedete vašo spletno stran. Vaši potencialni kupci (tisti, ki jih zanima vaš artikel ali storitev) bodo sami pobrskali po vaši spletni strani, saj boste v njih vzbudili zanimanje.
Pozor: Ne uporabljajte SPAM oz nezaželjene pošte, ker si boste naredili več škode kot koristi!

Teh nekaj nasvetov vam bo prineslo nekaj obiskovalcev več, ne morete pa pričakovati, da se boste lahko kosali s podjetji, ki vlagajo v promocijo njihovih spletnih strani. Takšna podjetja imajo pogodbena razmerja s partnerji, ki jim dnevno analizirajo obisk, povpraševanje, ključne besede , ter jim na podlagi tega svetujejo kako optimizirati spletno