V zadnjih nekaj letih, se je pojavilo veliko število napačnih predstav o tem kako delujejo iskalniki. Za začetnika optimizacija povzroča zmedo, saj ne ve kaj je potrebno narediti za učinkovito delovanje. V tem članku bomo razložili pravo zgodbo, ki se skriva za miti.

Vpis v iskalnike

V poznih 90 letih so imeli iskalniki obrazce, ki jih je bilo treba izpolniti tekom procesa optimizacije. Lastniki strani so morali označiti svoja spletna mesta in jih vpisati v iskalnik. Kmalu po predložitvi, bodo roboti pregledali stran in dodali te informacije v svoj indeks. Enostavna optimizacija!

Žal, se ta način ni obdržal do danes, saj je večina predlog bila vsiljene vsebine (spam), praksa pa je pokazala da so bili zadetki iskalnikov precej revni.

Od leta 2001, predloge več niso bile potrebne, saj so bile praktično neuporabne. Ugotovili so da se predloge v bistvu zelo redko uporabljajo, opstaja pa drug način s pridobivanjem povezav drugih strani. Tako bodo vsebine iskalnikom izpostavljene že same po sebi.

Včasih se še kje najde kakšna predloga za optimizacijo strani, vendar so te ostanki času dolge preteklosti, in so v bistvu neuporabne v praksi sodobne optimizacije. Tudi če iskalniki uporabijo vašo predlogo za rangiranje vaše strani, bo vaša stran ostala povpraševalcem skrita, saj to ne bo dovolj da premagate konkurenčne strani in se uvrstite na prvo stran iskalnika.

Meta oznake

Nekoč, podobno kot predloge, so tudi meta oznake (še posebej meta ključne besede) bile pomemben del optimizacije. Ko je povpraševalec vpisal vašo ključno besedo, mu je iskalnik kot poizvedbo ponudil vašo stran. Kmalu je bil ta način ovržen saj je z neprimerno izbiro ključnih besed in strani, ki so namerno izbirale napačne ključne besede, propadel.

Res pa je da so druge oznake, in sicer naslovne oznake ter meta opisovne oznake, ključnega pomena za sodobno optimizacijo. Kakor koli, spletna optimizacija niso le meta oznake, vsaj ne več.

Gostota ključnih besed

Ste kdaj zasledili stran, ki že na pogled vsebuje vsiljeno vsebino? Recimo nekaj takega:

“Poceni vodovodar Brane je najbolj poceni vodovodar za vse vaše vodovodne potrebe. Kontaktirajte poceni vodovodarja Braneta, preden bo prepozno”

Ni presenetljivo, da se miti o optimizaciji spletnih strani vrtijo okoli koncepta gostote ključnih besed – to je matematična formula, ki deli število ključnih besed na strani s številom primerov določene ključne besede – ki se uporablja za relevantnost in rankiranje spletne strani.

Kljub temu je dokazano da je ta mit neresničen. Veliko orodij optimizacije za iskalnike še vedno deluje na konceptu, da je gostota ključnih besed pomembna. To seveda ni res. Inteligentna uporaba ključnih besed in misel na njihovo uporabnost je ključ do uspeha. Imeti 10 več ključnih besed ali pa dobiti eno dobro povezavo do vira, ki ne misli, da ste “spammer” je mnogo, mnogo bolje.

5/5 - (1 vote)