Spletne trgovine bodo v letu 2023 še vedno pomemben prodajni kanal za vsa podjetja, vendar se kaj kmalu lahko zgodi, da bodo izgubile pomemben del svojega vpliva. Zato je nujno, da se podjetja temu prilagodijo in upoštevajo trende, ki se nam obetajo v prihodnjem letu. Za podjetja je ključnega pomena, da spletnih trgovin ne smatrajo kot garancijo za uspeh.
Vas zanima, kaj nas čaka v letu 2023? V nadaljevanju vam bomo predstavili 10 trendov, ki jih morate upoštevati pri spletnem poslovanju v naslednjem letu.

1. Nakupovanje v živo bo še vedno pomembno

Mnogi ljudje so bili prisiljeni v spletno nakupovanje zaradi epidemije koronavirusa. Kljub temu, da je mnogim takšen način nakupovanja postal všeč, pa mnogi še vedno pogrešajo uporabniško izkušnjo v živo. Uspešna podjetja so to dobro prepoznala in že uporabljajo video povezavo za prodajo izdelkov in sodelovanje s potrošniki.
Prav tako je pomembno, da spletne trgovine ne zanemarijo strank v fizičnih trgovinah. Čeprav je spletna prisotnost za vsako blagovno znamko pomembna, pa je ključnega pomena vzpostavitev trženja na več kanalih, tako spletnih kot tudi nespletnih.

2. Družabni mediji bodo še vedno aktualni

Čeprav se na prvi pogled zdi, da družabni mediji izgubljajo na svojem pomenu, je malo verjetno, da bi se v letu 2023 pojavila kakšna druga njihova alternativa, ki bi zamajala njihovo priljubljenost.
Res je, da Facebook morda ni ravno najbolj priljubljeno družabno omrežje za mlade in tudi ne trendovsko, vendar je to še vedno kanal, ki bi ga morale spletne trgovine dobro negovati. Vse blagovne znamke si morajo v letu 2023 prizadevati, da svoje Facebook profile redno posodabljajo tako kot tudi Instagram in TikTok.

3. Virtualna resničnost bo pridobivala na svojem pomenu

Navidezna resničnost vedno bolj pridobiva na svojem pomenu in tudi kar se tiče spletnega nakupovanje, velja enako. Vedno več je takšnih kupcev, ki bi raje nakupovali pri blagovnih znamkah, ki že uporabljajo navidezno resničnost. To pomeni, da si lahko stranke pred nakupom ogledajo, kako bi na primer novo pohištvo izgledalo v njihovi dnevni sobi, ali pa kako bi se določena barva las podala k njihovemu obrazu.

4. Različni spletni kanali bodo vse bolj pomembni

Številna podjetja nameravajo v prihodnjih letih dati prednost več kanalnosti. Nekatere stranke namreč za dostop do spleta uporablja kar pet naprav, čemur se morajo tudi podjetja ustrezno prilagoditi.

To pomeni, da bo v prihodnosti vedno večja pozornost na temu, da bo blagovna znamka prisotna na različnih platformah, pri čemer bo ključnega pomena, da bodo kupci lahko nemoteno prehajali med različnimi platformami in napravami. Če so nekateri vaši spletni kanali morda zastareli, je leto 2023 skrajni čas, da jih ponovno vzpostavite.

5. Naročniški sistem poslovanja bo še vedno v porastu

V zadnjem letu je naročniški sistem poslovanja doživel pravi razcvet in malo je verjetno, da se bo v letu 2023 njegova rast upočasnila. To velja za celo vrsto izdelkov in storitev kot so na primer:

  • Prenašanje različnih medijev, ki je mnogim poznan kot model Netflixa. Podobne storitve so priljubljene tudi na področju spletnih tečajev fitnesa, različnih vadb, glasbe ali zvočnih knjig.

  • Naročniške škatle oziroma košarice, ki jih je mogoče uporabiti praktično na vseh področjih, od sveže hrane do britvic.

  • Različna tehnologija in programska oprema za urejanje fotografij, shranjevanje datotek v oblaku, sistemi POS za podjetja in še mnogo drugega. zelo verjetno je, da bo v letu 2023 večina programske opreme na voljo preko naročniškega razmerja in ne z enkratnim plačilom ob namestitvi.

6. Porast uporabniško ustvarjene vsebine

Raziskave kažejo, da kupci veliko raje pregledujejo uporabniško ustvarjene vsebine, kot pa da bi si ogledali filme ali televizijske oddaje. Zato si morajo blagovne znamke vedno prizadevati, da imajo pripravljeno svežo vsebino in pri tem izkoristiti moč vplivnostnega marketinga.
Promocija produktov in storitev s pomočjo vplivnežev bo vedno bolj pomembna, saj imajo ti veliko sledilcev po vsem svetu. Prav tako pa takšen način promocije izdelka pripomore k večji verodostojnosti in zaupanju v blagovno znamko.

7. Več pozornosti za starejše stranke

Zaradi epidemije se je na spletu pojavil popolnoma nov nabor strank, predvsem starejših kupcev, ki so pred tem nakupovali izključno v fizičnih trgovinah. Sedaj, ko so se ti kupci že nekoliko privadili na takšen način nakupovanja, je pomembno, da jih zadržite.
Izkazalo se je, da se pri njih največji dvomi porajajo z vidika varnosti, ki mora postati prednostna naloga vašega podjetja. Zato jim morate pregledno in jasno predstaviti, kako obdelujete uporabniške podatke in kako je zavarovano vaše spletno mesto z vidika varnega plačevanja naročil.

8. Natančen datum dostave bo ključnega pomena

V času zaprtja trgovin so postali kupci v spletnih trgovinah vse bolj zahtevni tudi kar se tiče same dostave. »Dostava v 3-5 delovnih dneh« enostavno ne bo več dovolj natančna informacija za kupce na spletu. Poleg pravočasne dostave, si bodo morala podjetja vedno bolj prizadevati za večjo preglednost in sodelovanje s strankami. Vse bolj pomembno bo, da lahko kupci kadar koli preverijo, kje natančno v dobavni verigi se njihov izdelek nahaja.

9. Prilagodljivost plačila

S pojavom novih načinov plačevanja, tudi kupci na spletu pričakujejo največjo možno prilagodljivost plačil. Pogosto se zgodi, da kupci napolnijo svojo spletno košarico, nato pa si premislijo najpogosteje zaradi dodatnih stroškov pošiljanja, zavrnjenih kartic, ker ni dovolj možnosti plačil ali slabe politike vračanja izdelkov.
V izogib temu strankam ponudite prilagodljivo obročno odplačevanje, ki bo zagotovo vplivalo na manjše število neoddanih naročil.

10. Nakup ni pogoj za pridobitev osebnih podatkov

Na spletu je še vedno veliko kupcev, ki si ne želijo deliti svojih osebnih podatkov. Izkazalo se je, da je se skoraj 25 % izgubljene prodaje zgodi na blagajni, ko morajo kupci ustvariti uporabniški račun. Stranke se vse bolj izogibajo e-mail marketingu in temu, da se njihovi osebni podatki in podatki o plačilu hranijo na računu.
V prihodnjih letih bo trend svojim strankam ponuditi tudi nakup brez ustvarjanja računa in ponuditi privzeto možnost, da se podatki o plačilu ne hranijo, razen če se stranke za to same odločijo.

Dejstvo je, da se nakupovalne navade ljudi neprestano spreminjajo, zato se tudi trendi spletnega nakupovanja spremenijo z vsakim letom. Prilagodljivost spreminjajočim se razmeram na trgu je danes ključnega pomena za uspešno poslovanje podjetja. Prepričani smo, da vam bo upoštevanje trendov spletnih trgovin v letu 2023 pri tem v veliko pomoč.

5/5 - (2 votes)