Ste kdaj pomislili, da je lahko oblika vaše spletne strani nadležna? Oblikovanje spletne strani  mora biti narejeno kvalitetno, vedeti morate kaj obiskovalci najbolj sovražijo, razen če nočete da ponovno obiščejo vašo stran. V tem članku bomo opisali nadležne stvari, ki bi jih bilo treba izločiti iz vaše spletne strani.

Pred časom sem dobil e-pošto od kolega, ki me je prosil naj preverim eno njegovih spletnih strani. Kolega je oblikovalec spletnih strani in njegova stranka je hotela v glavi strani imeti atraktivno flash animacijo. Izdelava internet strani je zajemala Flash animacijo, ki  je bila neprecenljiva in brez nje si sploh ne bi znal predstavljati strani. švigali so grafični efekti podkrepljeni z zvočnimi efekti in ustvarili ravno pravo vzdušje. Kakor koli, ko sem začel pregledovati stran, je začela flash animacija postajati zelo nadležna, saj se je ob vsakem kliku na stran osvežila. Kar je bilo prej neprecenljivo je zelo hitro postalo prava nadloga, zmotilo je vašo koncentracijo zato pa je bilo stran dosti težje brati.

Skratka ni bil prvi, ki je ustvaril nekaj čemur jaz pravim “sitna stran”. Veliko ustvarjalcev za oblikovanje spletnih strani se popolnoma zaljubi v njihovo idejo, kot posledica se hitro zgodi da, pretiravajo z izgledom s katerega koli zornega kota pogledaš. Seveda je lepo imeti privlačno glavo strani, ampak ali je res vredno za ceno lepote zmesti obiskovalce vaše spletne strani ? Mislim da se ne izplača.

Spletni oblikovalci velikokrat pozabijo, da bi spletne strani morale odražati sporočilo in ne programerjevih zmogljivosti.

Ali je vaša stran nadležna?

No… Biti nadležen sploh ni težko. Preverite lestvico petih najbolj nadležnih stvari in ugotovite ali je vaša stran nadležna.

  • Glasba v odzadju – Če ne upravljate internetnega radia ali pa prodajate zgoščenk, zakaj bi potem predvajali midi/wav datoteko v odzadju na vsaki strani ?
  • Preveliki tisk – Če ustvarjate stran za ljudi z motenimi sposobnostmi potem ste na dobri poti, ampak če ne potem kričite. Ljudje nimajo radi da se kriči nanje.
  • Premali tisk – Bi radi da vas ljudje slišijo? Ne šepetajte!
  • Prekrivajoče se plasti – Plasti so lahko zelo uporabne, ampak ne ko so uporabljenje za metanje nadležnih vsebin v obiskovalčevo glavo. Ne poskušajte prisiliti obiskovalca, da bi bral vaša sporočila. Poskušajte s prepričevanjem namesto s surovo silo.
  • Pojavna okna – Čeprav so pojavna okna večinoma blokirana, jih spletni oblikovalci vstrajno uporabljajo. Nadležen del pojavnih oken je da včasih zgrešimo pomembne informacije ker so le ta blokirana. Ne uporabljajte pojavnih oken! Dajte rajši pomembna obvestila na sredo strani ali kaj podobnega.

Najverjetneje ima vsak od nas svoj seznam petih najbolj nadležnih stvari. Lahko da imate celo v mislih veliko bolj “sitne” spletne strani; Imate prav, seznam je še veliko daljši. Naš namen je bil vzbuditi vašo pozornost, da bo vaša stran prijetna za obiskovalce.