Trend nečesa je v resnici zelo težko napovedati, lahko pa ga predvidimo. Če se samo vrnemo v preteklost napovedi za trende digitalnega sveta, lahko vidite številne napovedi, od katerih so se nekatere že povsem uresničile, preostale pa morda nekoliko kasneje.

Če ste lastnik podjetja ali posameznik, ki sledi trendom programiranja po meri, potem je nadvse zaželjeno, da si v nadaljevanju našega prispevka preberete, kakšna bo prihodnost programiranja po meri. To znanje oziroma vedenje vas lahko kot podjetnika ali pa kot posameznika pripelje do velikega uspeha.

 • 1. Umetna inteligenca (AI)

  Strokovnjaki napovedujejo, da bo umetna inteligenca ali s tujko AI na začetku leta 2020 postala nezamenljiv del našega življenja. Vemo, da je umetna inteligenca področje računalništva, ki je usmerjeno predvsem na razvoj določenih računalniških sistemov. Ti bodo izvajali take naloge, ki jih najpogosteje izvaja človek. V tem trenutku je na primer strojno učenje najbolj uporabljen način dela za razvijanje umetne inteligence.

  Prav zaradi umetne inteligence nas (bodo) tudi na naši nakupovalni poti usmerjali tako imenovani pametni pomočniki. Na družbenih omrežjih bodo z nami klepetali boti. Umetno inteligenco pa bodo najbolj napredna podjetja izkoristila za povezovanje in sporazumevanje s svojimi potrošniki. Komuniciranje med njimi pa bo temeljilo na prijaznemu načinu, ki bo obema stranema prinašal obilico zadovoljstva ter tudi dobre volje.

  Oglaševalska praksa daje umetno inteligenco v ospredje, ker omogoča nadvse hitro raziskovanje ogromne količine podatkov, prepoznava vedenjske vzorce potrošnikov in ker lahko močno izboljšuje potrošniške izkušnje.

  AI tako velja za izjemno pomemben trend v prihodnosti spletnega razvoja.

 • 2. Internet naprave (IoT)

  Poleg umetne inteligence (AI) je internet naprave (IoT) eden ob najbolj pomembnih trendov v prihodnosti spletnega razvoja oziroma programiranja po meri. Za internet stvar se ve, da je že močno utrjen v posameznih specializiranih aplikacijah. Strokovnjaki napovedujejo, da bo svoj višek dosegel med letoma 2025 in 2030.

  V internet stvari je povezanih že ogromno stvari. Strokovnjaki so dokazali, da je bilo do konca prejšnjega leta, torej leta 2017, v internet stvari povezanih že veliko več kot 8 milijard stvari. Vsaka naprava, ki je povezana s tem, lahko beleži in posreduje določene podatke, ki jih potem v nadaljevanju lahko koristno uporabijo tudi oglaševalci.

  Posredniki podatkov so (bodo) torej naprave, ki bodo povezane v internet stvari. Pametni zasloni bodo pri tem igrali vlogo medija, ki bo omogočal personalizirano komunikacijo.

 • 3. Neverjeten vzpon Pythona

  Python predstavlja enega od najbolj priljubljenih programskih jezikov, ki so v svetu izjemno iskani. Uporablja se za izdelavo spletnih strani, video iger in tudi za razvoj programske opreme. Z njegovo uporabo so na primer nastali Instagram, YouTube, Spotify ter še mnogi drugi znani programi.

  Python je znan po tem, da se ga lahko izjemno hitro naučimo, ker je v resnici zelo enostaven. Python v izjemno veliki meri uporabljajo vsa znana ter uspešna podjetja. Veliko vlogo ima tudi pri umetni inteligenci (AI) ter pri strojnem učenju.

  Strokovnjaki napovedujejo, da bo tovrstni programski jezik do leta 2020 postal vodilni v svetu.

 • 4. Način izdelovanja spletnih strani

  Zagotovo večina ljudi ve, kako so bile narejene čisto prve spletne strani. Kasneje, ko se je na primer pojavil WordPress ter ostali podobni programi, je stvar postala povsem drugačna. Za prihodnost pa se napoveduje, da bo moralo na primer vsako podjetje samo izpolniti spletni obrazec in odgovoriti na nekaj pomembnih, ključnih vprašanj, medtem pa bo programska oprema kar sama gradila vse ostalo. Pri tem bo imela pomembno vlogo tudi e-trgovina, pravočasna proizvodnja, dobava ter podobno.

  Posledično se bodo na primer bolj razviti spletni oblikovalci vrnili nazaj na področje svetovanja ter podobno

 • 5. Gesla in PIN kode bodo stvar pozabe

  Vsi se zavedamo in vemo, kako zelo pomembna je varnost na sploh, sploh pa na spletu. Čeprav se nam zdi, da bodo gesla in PINI za vedno aktualni, pa temu verjetno še zdaleč ne bo tako. Če pomislimo na primer na pametne telefone, ki se lahko odklenejo že s samo pomočjo prstnega odtisa ali česa podobnega.

  Vse to se bo preneslo tudi v prihodnost programiranja po meri. Strokovnjaki napovedujejo, da bodo šla gesla ter PINI ter podobne zadeve kaj kmalu v pozabo.

Prihodnost programiranja po meri bo torej nadvse zanimiva. Verjetno pa se bo kakšna zadeva zgodila, kar sproti in se je niti ne zavedamo ne. V naslednjih nekaj letih bo torej v ospredju umetna inteligenca, internet stvari in še druge pomembne novosti, ki se kažejo na področju trendov za prihajajoča leta.