Pomemben vidik optimizacije spletne strani je da je spletna stran preprosta za uporabnike in za iskalnike. Čeprav so iskalniki vedno bolj izpopolnjeni, v mnogih pogledih še vedno ne razumejo spletne strani enako kot človek. Optimizacija pomaga iskalnikom ugotoviti vsebino strani in kako bi bila uporabna za uporabnike.

Pogost argument proti spletni optimizaciji

Velikokrat slišimo stavke kot so:
“Nobeden pameten inženir ne bi ustvaril takšnega iskalnika, kjer morajo strani slediti določenim pravilom da so visoko indeksirane. Vsakdo bi hotel sistem ki pregleda katerokoli stran, razčleniti katerokoli nepopolno kodo in še vedno najti način, da ste med prvimi zadetki v brskalniku.

Ampak premislimo…Predstavljajte si da ste na stran naložili sliko vašega psa. Človek bi na sliki videl “črnega, srednje-velikega psa, ki zgleda kot zlati prinašalec in v parku skače za žogo.” Ravno nasprotno pa se  tudi najboljši iskalnik na svetu ne bi niti malo približal temu opisu, zato pa je potrebna optimizacija. Z optimizacijo spletne strani  ustvarimo namige, da lahko iskalniki lažje razumejo vsebino strani.

Neoptimizirane spletne strani bodo ostale nevidne očem iskalnikov