Prilagojeno oblikovanje spletne strani brez da bi vedeli za koga jo oblikujete, je kot da bi streljali glinaste golobe na slepo – zelo verjetno boste tarčo zgrešili. Lahko da imate spletno stran, ki je polna besednih iger in igra zelo veliko vlogo pri spreminjanju strank v kupce, ampak pomislite, da takšni strani še dodate udaren in impresiven izgled. Sanjsko ne? Torej kako oblikovati spletno stran, ki vzpodbuja vašo ciljno publiko?

Obstaja nekaj načel, ki se jih je priporočljivo držati za oblikovanje spletne strani:

  1. Najpomembnejša vsebina mora biti zmerom na vrhu strani! Torej vaše najpomembnejše sporočilo naj bo vidno, ko stranke pristanejo na vaši strani, ne da bi se pomikale gor, dol, levo, desno ali celo kliknili za preusmeritve na druge strani. Konec koncev je prvi vtis tisti ki odloči ali nekdo ostane na strani, ali pa enostavno stran zapusti.
  2. Vaša stran mora biti prijazna do strank in preprosta za uporabo. Ko obiskovalec pristane na spletni strani, ki je tako zasedena in nabasana z vsebino da ne ve kje bi začel, bo stran raje zapustil kot pa tratil svoj dragocen čas. Ni važno kakšna je ponudba, obiskovalci morajo vedeti za kaj gre, brez da bi prebrodili na tone oglasov in vsebin.

Zdaj ko poznamo osnove preidimo na zapletenejše stvari; Oblikovanje spletne strani mora nekaj govoriti vaši ciljni publiki? Prvi korak v tem procesu je seveda da se ugotovi kdo je vaša ciljna publika. Morda so to že znane informacije, če pa ne, pomislite kaj ponujate in hitro vam bo jasno kam ciljate.

Oblikovanje spletne strani

Torej kdo so ljudje, ki bodo vzljubili (ali pa to že počnejo) vaše izdelke. Ali so to podjetja, ali posamezniki, ženske ali moški brez otrok, starši, pari, mladi ali stari? Če je potrebno za vaš izdelek pojdite še dalje – so vaše stranke ljubitelji živali, športniki, itd. – bolj boste spoznali svoje ciljno občinstvo, večji bo uspeh.

Naslednja stopnja je da premislite, kako bi se z oblikovanjem vaše strani približali vaši ciljni skupini. Naprimer, če vaše podjetje prodaja nakit za ženske, verjetno ne boste izdelovali strani z moškimi karakteristikami in nakita slikali na moških? Seveda ne! Potrebujete spletno stran, da se bodo lahko ženske poistovetile z njo.

Preidimo na bolj splošen primer. Recimo da ste podjetje, ki prodaja slušne aparate. Ker skrbite za moško in žensko populacijo, mora imeti spletna stran nevtralen videz. Vaša publika je starejša, tak oda mora stran izgledati zrelo in profesionalno. Ker je vaš poudarek na upokojencih, ki so upokojeni, ali pa se približujejo upokojitvi in so zaskrbljeni zaradi kakovosti njihovega življenja, zato lahko vaše slike izražajo srečo upokojenih ljudi. Zraven tega skupaj s pojemanjem slušnih čutil pride tudi do slabšega vida, zato morate paziti kakšen tekst uporabite na strani. Torej poskrbet moramo da bo sproščujoče odzadje z lahko berljivimi in sproščujočimi črkam, da jim ne bomo povzročali glavobolov.

Pomembno je da se postavite v kožo vaših ciljnih strank in iskalcev ter se jim prilagajate kot smo  vam to skušali predstaviti v zgornjem primeru. Bodite ustvarjalni in se zabavajte! Preden se boste zavedli, boste imeli lepo oblikovano spletno stran, ki bo pretvarjala obiskovalce v kupce.