Cilj večine spletnih oblikovalcev je ustvariti privlačno, lahko dostopno in funkcionalno spletno stran, ki bo prepričala obiskovalca, da nekaj stori. Smernice izdelanih strani ki to izpolnjuje zahtevajo dobro grafično podobo, enostavno in intuitivno navigacijo strani, logično postavitev in dobro spletno kopijo. Sledeči nasveti so splošne smernice dobro oblikovanje spletne strani.

Vsebina

Vaš cilj je obiskovalca ob obisku vaše strani prepričati, da ste ugledno in izkušeno podjtje. Slaba slovnica in črkovanje bosta takoj zmanjšala vašo verodostojnost. Ne pozabite, da ljudje uporabljajo internet za iskanje informacij. Ne glede na to ali prodajate svoje ali priporočate tuje izdelke, morate poskrbeti da bo obiskovalec prišel do dragocenih informacij, ki jih išče, ali pa bo zapustil vašo stran in iskal na drugih straneh.

Iskalniki

Obstaja vsaj sto različnih iskalnikov, ki so v uporabi. Prav zato je zelo pomembno da prilagodite svojo stran tako da bo prikazana le v najbolj uporabljanih in priljubljenih spletnih iskalnikih (Google.si).

Grafika in fotografije

Spletni deskarji so nestrpni ljudje. študije so pokazale da bo večina ljudi zapustila vašo stran preden jo bo sploh videla če se bo nalagala dlje kot 10 sekund. Prav zato je treba za oblikovanje spletne strani optimizirati slike in grafično podobo strani s pomočjo manjšanja slik, ne da bi žrtvovali kakovost slike.

Barve odzadja

Barva odzadja naj bo vedno sproščujoča za oči.

Multimedija

Multimedija je sestavljena iz flash filmov, video posnetkov, avdio posnetkov in glasbe v odzadju. Vedno uporabljajte prenos medijev saj to zmanjša čas prenosa. Poskrbite da bo lahko obiskovalec prekinil, ustavil, preskočil večpredstavnostne datoteke. Tako bodo lahko vašo stran obiskali tudi ljudje z slabšo internetno povezavo oz. napravami ki ne podpirajo večpredstavnostnih datotek.

Navigacija strani

Pri oblikovanju spletne strani moramo upoštevati, da je navigacija strani, enostavna in intuitivna. študije so pokazale, da obiskovalci ki ne najdejo podatka v treh klikih zapustijo stran. To se imenuje pravilo treh klikov, zato bodite prepričani da je vsak podatek na vaši strani dosegljiv v treh klikih.

Povezave

Občasno testirajte vaše povezave na spletni strani, da se prepričate da so še veljavne. Kakorkoli, nič ne odžene obiskovalcev hitreje kot pa nedelujoče povezave.

Povzetek

Dobra spletna stran je kombinacija zdrave pameti in dobrega načrtovanja. Vaša spletna stran mora biti privlačna in enostavna za uporabo in kar je najpomembnejše, uporabniku mora zagotoviti željene informacije.