Sodelovanje s spletnimi oblikovalci pri izdelavi spletnih strani  je lahko ena najtežjih nalog, saj vi in spletni oblikovalec ne govorite istega “jezika”, ko govorimo o podrobnosti spletne strani. V tem članku bomo opisali kako prenesti svoje ideje spletnemu oblikovalcu.

Ok, odločili ste se najeti profesionalnega spletnega oblikovalca, da vam izdela spletno stran. Verjetno ste porabili kar veliko časa da ste našli “pravega”, ki bo po vašem mnenju naredil najbolj izjemno in izredno spletno stran, ki je splet ni še nikoli videl.

Torej kaj zdaj? Razložiti kakšno obliko spletne strani imate v vaši glavi spletnemu oblikovalcu, je lahko zelo neprijetna in naporna naloga. Opazili boste da je vašo zamišljeno sliko zelo težko opisati. Pravzaprav je to v večini primerov največja ovira med vami in spletno stranjo. Ne glede na to kako talentiran je spletni oblikovalec, če ne boste znali z njim komunicirati pravilno, ne bo zmožen uporabiti svojega talenta za brezhibno stran.

Obstajata dve možni situaciji:

  • Veste kakšne vsebine želite na spletni strani, vendar nimate pojma kako jih predstaviti uporabniku.
  • Veste kakšne vsebine želite na spletni strani in imate postavitev v svoji glavi, a ne veste kako to izvesti.

Kakor koli, v obeh primerih boste svojo vizijo morali predstaviti spletnim oblikovalcem. Čeprav večina ljudi misli da je bolje doživeti drugi primer kot prvi, vendar pa izkušnje kažejo ravno nasprotno. Spletnemu obiskovalcu dati popolno svobodo, da izdela spletno stran glede na vašo vsebino je v bistvu zelo pametno dejanje. Ugotovili boste, da je dosti lažje povedati kakšne vrste stran bi radi imeli, kot pa razložiti točno določen izgled strani.

Za obe situaciji predlagamo enak pristop. Če poznate kakšno stran ki uporablja vse funkcije, ki bi jih radi imeli ali pa ste kje zasledili zelo podobno stran vaši namišljeni strani, potem dajte te strani posredovati spletnemu oblikovalcu saj bo pogovor veliko lažje stekel pa tudi spletni oblikovalec vas bo lažje razumel.

Čeprav ste vi tisti, ki morate izraziti svoje ideje se morate naučiti tudi poslušati. Ko uporablja strokovne besede, vprašajte za njihov pomen. Ne končajte nobenega pogovora dokler vam ni do potankosti jasno kaj sta se dogovorila. Zapomnite si da ko spletni oblikovalec govori o temperaturi barve, ne misli jutrajšnje vremenske napovedi.

Ne pozabite da ste najeli profesionalnega spletnega oblikovalca, ker si želite profesionalnega videza spletne strani. Torej zaupajte v spletnega oblikovalca! Če vam pove, da to kar ste si zamislili ne bo delovalo ali pa ni najboljši način ga poslušajte. Konec koncev ga plačujete za njegovo strokovno znanje. Ne poskušajte jih učiti kako naj opravljajo svoje delo.

Zelo dobro je tudi če zahtevate, da dobi spletni oblikovalec vašo odobritev na vsakem koraku poti. Kakorhitro vam nekaj ni všeč mu takoj povejte. Ne čakajte da že vse naredi in se nato odločite da vam ne ustreza.