Izdelava spletnih strani zahteva odlično izdelano navigacijo. Spletni deskarji so nestrpna množica in kakor hitro je stran malo bolj komplicirana, saj povezave niso očitne, bodo vašo stran zapustili. Spletna navigacija je ena od ključnih elementov, ki določa učinkovitost izdelanih spletnih strani. V tem članku bomo opisali temeljna načela oblikovanja spletne navigacije.

Za učinkovito spletno navigacijo, mora v prvi vrsti biti smiselna za povprečno osebo. še vedno je tukaj prostor za ustvarjalnost, vendar imajo vse dobro izdelane strani pogosto precej podobne spletne navigacije.

Kot oblikovalec spletnih strani ne smete pozabiti osnovnega namena spletne strani in ciljnega občinstva, ko se lotite spletne navigacije. Večina spletnih strani obstaja zato da informira obiskovalce o produktih oz. storitvah ali pa jih celo prodaja. Zato obstaja nekaj osnovnih smernic, ki jim je pametno slediti:

Meniji na vrhu strani

Po navadi se nahajajo pod glavo strani, ki vsebuje logo strani. Ti elementi menuja so lahko posamezne povezave, padajoči meniji itd. Vsak element lahko predstavimo grafično ali pa samo z besedilom. Kakorkoli najpomembneje je da bo povezava povezana  z informacijo, ki uporabnika zanima.

Navigacija na levi stran

Večinoma se nahaja kot stolpec ali besedilo v zgornjem levem kotu strani. Tako kot pri meniju na vrhu strani so tudi tukaj najbolj pomembne povezave.

Navigacija na desni strani

Se ne uporablja tako pogosto. Po obliki je enaka kot navigacija na levi strani, le da se nahaja v zgornjem desnem kotu. Večina oblikovalcev uporablja to območje za oglaševanje, ne pa navigacijo.

Meni na dnu

Lahko so kot menijske vrstice ali pa noga strani. Meniji so lahko grafično oblikovani ali pa tekstovni, med tem ko noge vsebujejo samo tekst.

Notranje povezave strani

Vsaka stran na spletni strani mora biti v dosegu treh klikov, pomembne strani pa en klik.

Pojavna polja

Biti morajo dobro vidna. Priljubljene lokacije so zgoraj levo, zgoraj desno ali pa znotraj glave strani.

Nakupovalna košarica

Če uporabljate spletno trgovino za prodajo svojih izdelkov, morate to vidno nakazati z gumbom nakupovalna košarica. Najpogosteje se uporablja lokacija zgoraj desno.

Drobtine

Drobtine so tako linki kot grafične predstavitve in vam pomagajo pri orientaciji na spletni strani, saj vam povedo kje ste. Po navadi so na vrhu strani. Vsaka beseda je povezava nazaj na prejšnjo stran. Oblika: Domov >> Članki >> Spletne strani.

Zunanje povezave

Lahko se nahajajo kjer koli, vendar se najpogosteje uporabljajo v besedilih za dodatne informacije na drugih straneh.

Zemljevid strani

Je dober način za ureditev celotne spletne strani. ( Tudi spletni iskalniki oz. natančneje pajki jih imajo radi.) V bistvu je to le hierarhični seznam vseh strani na vašem spletnem mestu z ustvarjenimi povezavami.

Povzetek

Dober navigacijski sistem lahko poveča število ogledov na strani, kar pa pomeni več prijav, kupcev, prodaje, članov oz. česar koli kar promovira vaša stran.