Raziskujemo Prednosti in Slabosti OpenCart Trgovine

Venesa Malek | 26. junij 2024 | Spletne trgovine


Ali ste vedeli, da je OpenCart ena izmed najbolj razširjenih platform za izdelavo spletnih trgovin? Ta platforma je priljubljena med podjetniki in trgovci po vsem svetu, zaradi svoje dostopnosti in uporabnosti. Vendar pa obstaja več prednosti in slabosti OpenCart trgovine, ki jih je treba upoštevati pri izbiri prave platforme za vašo spletno trgovino.

Pomembni vidiki OpenCart trgovine, ki jih je potrebno raziskati:

 • Prilagodljivost in prilagajanje trgovine glede na specifične potrebe in želje trgovca
 • Enostavna integracija različnih plačilnih sistemov
 • Uporaba prilagojenih modulov za širjenje funkcionalnosti trgovine
 • Varnostna tveganja pri uporabi OpenCart
 • Primerjava z drugimi platformami za e-trgovino
 • Možnosti prilagajanja in izboljšanja uporabniške izkušnje
 • SEO optimizacija spletnih trgovin
 • Integracija plačilnih sistemov v OpenCart

Če želite izvedeti več o prednostih in slabostih OpenCart trgovine ter kako se ta platforma primerja z drugimi platformami (WooCommerce, Shopify, Magenta) za e-trgovino, nadaljujte z branjem našega članka.

Prednosti OpenCart z Woocommerce spletno trgovino

OpenCart je izjemno prilagodljiva platforma za izgradnjo spletnih trgovin, ki nudi številne prednosti za trgovce. Ena od teh prednosti je prilagodljivost, ki omogoča popolno prilagajanje trgovine glede na specifične potrebe in želje trgovca. S tem lahko ustvarite trgovino, ki je edinstvena in se povsem prilagaja vašemu poslovnemu modelu. OpenCart je pogosto hitrejši in učinkovitejši pri upravljanju večjega števila izdelkov v primerjavi z WordPressom, predvsem zaradi svoje specifične arhitekture in osredotočenosti na e-trgovino.

Tukaj je nekaj ključnih točk, ki pojasnjujejo, zakaj je OpenCart lahko boljša izbira za velike spletne trgovine:

1. Specializirana platforma za e-trgovino

OpenCart spletna trgovina je aplikacija zasnovana posebej za e-trgovino, medtem ko je WordPress prvenstveno platforma za bloganje in upravljanje vsebin, ki je razširjena z vtičnikom WooCommerce za e-trgovino. Zaradi te specializacije je OpenCart optimiziran za procese, povezane s spletno prodajo, kar vključuje boljšo obdelavo večjega števila izdelkov.

2. Manjša obremenitev strežnika

OpenCart ima običajno manjšo obremenitev strežnika kot WordPress z WooCommerce, saj ima lažjo osnovno kodo in manj zahtevnih vtičnikov. To pomeni, da lahko OpenCart bolj učinkovito obdeluje zahteve, kar prispeva k hitrejšemu delovanju spletne trgovine z velikim številom izdelkov.

3. Boljša baza podatkov

OpenCart uporablja MySQL bazo podatkov, ki je optimizirana za obdelavo velikih količin podatkov, kot so tabele z izdelki, kategorijami in naročili. OpenCartove poizvedbe v bazo podatkov so običajno bolj optimizirane za hitrost, kar pomeni, da je dostop do podatkov in njihovo obdelovanje hitrejše.

4. Enostavnejša prilagoditev

Ker je OpenCart specializiran za e-trgovino, omogoča enostavnejše prilagoditve in optimizacije, specifične za prodajne procese. Uporabniki lahko prilagodijo trgovino z manj dodatnimi vtičniki, kar zmanjša možnost konflikta med njimi in izboljša splošno učinkovitost sistema.

5. Hitrost nalaganja strani

Hitrost nalaganja strani je ključnega pomena za uporabniško izkušnjo in SEO. OpenCart je pogosto hitrejši pri nalaganju strani v primerjavi z WordPressom, še posebej, ko gre za velike trgovine z več tisoč izdelki. Hitrejše nalaganje strani izboljša uporabniško izkušnjo in zmanjša stopnjo odbojnosti, kar lahko vodi do višje stopnje konverzij.

6. Lažje upravljanje večje količine izdelkov

OpenCart ima vgrajene funkcije za upravljanje inventarja, ki so optimizirane za obdelavo velikih količin izdelkov. To vključuje bolj učinkovito iskanje, filtriranje in organiziranje izdelkov, kar poenostavi delo administratorjem trgovine in omogoča hitrejše upravljanje velikega kataloga izdelkov.

7. Manjša potreba po dodatnih vtičnikih

Medtem ko WordPress z WooCommerce pogosto zahteva številne vtičnike za dosego enake funkcionalnosti, ima OpenCart večino potrebnih funkcij že vgrajenih. Manjša uporaba vtičnikov pomeni manjšo verjetnost za upočasnitev spletne strani zaradi dodatnih skript in CSS datotek.

Te prednosti omogočajo OpenCartu, da je pogosto hitrejši in bolj odziven pri upravljanju spletnih trgovin z velikim številom izdelkov v primerjavi z WordPressom in WooCommerce.

Z vsemi temi prednostmi je OpenCart odlična izbira za trgovce, ki želijo ustvariti inovativno, prilagodljivo ter funkcionalno spletno trgovino. Ne glede na vaše potrebe in cilje, lahko OpenCart zagotovi orodja in funkcionalnosti, ki vam bodo pomagale doseči uspeh na spletu.

Slabosti OpenCart spletne trgovine proti WooCommerc-u

Čeprav je OpenCart zelo učinkovit za upravljanje spletnih trgovin, še posebej tistih z velikim številom izdelkov, ima tudi nekatere slabosti. Tukaj je pet primerov:

1. Manjša fleksibilnost in razširljivost

V primerjavi z WordPressom, ki je izredno fleksibilen in razširljiv z različnimi vtičniki, je OpenCart bolj omejen glede razširljivosti. Število razpoložljivih modulov in razširitev za OpenCart je manjše, kar lahko omeji možnosti prilagoditve in dodajanja specifičnih funkcionalnosti.

2. Manjša podpora za vsebinsko upravljanje

OpenCart ni zasnovan za upravljanje vsebine na enak način kot WordPress. Uporabnikom, ki želijo upravljati obsežno vsebino, kot so blogi, novice in članki, lahko OpenCart ponudi manj funkcionalnosti in slabšo uporabniško izkušnjo v primerjavi z WordPressom.

3. Kompleksnost pri razvoju in prilagoditvah

Prilagoditve in razvoj novih funkcionalnosti v OpenCartu lahko zahtevajo več tehničnega znanja in izkušenj v primerjavi z WordPressom, ki ima večjo skupnost razvijalcev in obsežnejšo dokumentacijo. Razvijalci, ki so bolj vajeni delati z WordPressom, se lahko soočijo z dodatnimi izzivi pri delu z OpenCartom.

4. Manjša skupnost in podpora

WordPress ima eno največjih spletnih skupnosti in obilico virov za podporo, vključno s forumi, tutoriali, dokumentacijo in strokovnjaki. OpenCart ima manjšo skupnost, kar lahko pomeni manjšo dostopnost podpore in virov za reševanje težav ali učenje.

5. Omejene možnosti SEO

Medtem ko OpenCart ponuja osnovne SEO funkcionalnosti, so možnosti za optimizacijo za iskalnike manj obsežne v primerjavi z WordPressom, ki ponuja številne napredne SEO vtičnike, kot je Yoast SEO. To lahko vpliva na vidnost spletne trgovine v iskalnikih, kar je ključnega pomena za privabljanje prometa.

6. Strošek izdelave

Strošek izdelave spletne trgovine je višji, saj je potrebnega več ročnega programiranja.

Opencart proti Magento

OpenCart je lažji za namestitev in uporabo ter primernejši za manjše in srednje velike trgovine, medtem ko je Magento bolj robusten in skalabilen, kar ga naredi idealnega za velika podjetja z zapletenimi potrebami. Magento ponuja več vgrajenih funkcionalnosti in možnosti prilagoditve, vendar zahteva več tehničnega znanja in večje naložbe v razvoj in vzdrževanje. OpenCart je cenejši in manj zahteven za vzdrževanje, vendar ima manjšo podporo za napredne funkcionalnosti v primerjavi z Magento.

 1. Namestitev in uporaba: OpenCart je lažji za namestitev in uporabo, kar ga naredi primernejšega za manj izkušene uporabnike, medtem ko Magento zahteva več tehničnega znanja in časa za nastavitev.
 2. Fleksibilnost in prilagodljivost: Magento ponuja večjo fleksibilnost in možnosti prilagoditve, kar omogoča izdelavo zelo kompleksnih spletnih trgovin z naprednimi funkcionalnostmi.
 3. Skalabilnost: Magento je bolj primeren za velike podjetja in trgovine z visokim prometom zaradi svoje robustne arhitekture, medtem ko je OpenCart boljša izbira za manjše do srednje velike trgovine.
 4. Stroški: OpenCart je cenejši za vzdrževanje in delovanje, saj ima manjše zahteve glede strežnikov in nižji stroški razvoja, medtem ko Magento običajno zahteva večje naložbe v strežniško infrastrukturo in razvojne storitve.
 5. Hitrost in zmogljivost: OpenCart je pogosto hitrejši in bolj odziven pri manjših in srednje velikih trgovinah, medtem ko Magento, čeprav bolj zahteven, ponuja boljše zmogljivosti za zelo velike trgovine.
 6. Funkcionalnosti: Magento ima več vgrajenih funkcionalnosti za upravljanje velikih količin izdelkov, naprednih promocij, več trgovin in večjezičnih nastavitev, medtem ko OpenCart ponuja osnovne funkcionalnosti, ki zadostujejo za večino manjših trgovin.
 7. SEO: Magento ponuja boljše možnosti za optimizacijo za iskalnike z vgrajenimi orodji in večjo prilagodljivostjo, medtem ko OpenCart ponuja osnovne SEO funkcionalnosti.
 8. Skupnost in podpora: Magento ima večjo in bolj aktivno skupnost razvijalcev ter več razpoložljivih virov podpore, medtem ko je skupnost OpenCarta manjša, vendar še vedno dovolj velika za podporo.
 9. Varnost: Magento je znan po svoji visoki ravni varnosti in rednih varnostnih posodobitvah, medtem ko OpenCart ponuja osnovno varnost, ki jo je mogoče izboljšati z dodatnimi razširitvami.
 10. Upravljanje: OpenCart ponuja enostavnejši sistem za upravljanje trgovine, medtem ko Magento omogoča bolj podrobno upravljanje in več funkcionalnosti, kar pa je lahko bolj zapleteno za manj izkušene uporabnike.

Opencart proti Shopify

Shopify je odlična izbira za tiste, ki iščejo enostavno, vse-v-enem rešitev za e-trgovino z zanesljivo podporo in minimalnimi tehničnimi zahtevami. OpenCart pa ponuja večjo prilagodljivost in možnosti nadzora, vendar zahteva več tehničnega znanja in samostojno vzdrževanje.

 1. Namestitev in uporaba: Shopify je popolnoma gostovana platforma, kar pomeni, da ne zahteva nobene namestitve ali tehničnega znanja, medtem ko je OpenCart odprtokodna platforma, ki zahteva namestitev na lastnem strežniku in nekaj tehničnih veščin.
 2. Stroški: OpenCart je odprtokodna in brezplačna, vendar zahteva stroške za gostovanje, domene in morebitne plačljive razširitve, medtem ko Shopify deluje na osnovi naročnine z mesečnimi plačili, ki vključujejo gostovanje in podporo.
 3. Fleksibilnost in prilagodljivost: OpenCart ponuja večjo fleksibilnost in možnosti prilagoditve, saj je odprtokodna in omogoča popoln dostop do kode, medtem ko Shopify ponuja omejeno prilagoditev, saj je zaprtega tipa, vendar še vedno omogoča širok nabor prilagoditev preko teme in aplikacij.
 4. Uporabniška podpora: Shopify ponuja 24/7 podporo preko telefona, klepeta in e-pošte, kar je zelo priročno za hitro reševanje težav, medtem ko OpenCart nima uradne podpore, vendar ponuja pomoč preko skupnosti, forumov in dokumentacije.
 5. Skalabilnost: Shopify je zelo skalabilen in primeren za trgovine vseh velikosti, saj omogoča enostavno nadgradnjo naročnine glede na rast poslovanja, medtem ko OpenCart omogoča večjo prilagodljivost in skalabilnost, vendar lahko zahteva več tehničnih prilagoditev in vzdrževanja.
 6. Varnost: Shopify skrbi za varnost na ravni platforme, vključno z varnostnimi posodobitvami in SSL certifikati, medtem ko je pri OpenCartu varnost odvisna od uporabnika, ki mora sam skrbeti za varnostne posodobitve, SSL certifikate in druge varnostne ukrepe.
 7. SEO: Shopify ponuja vgrajena orodja za SEO in omogoča enostavno optimizacijo spletne strani za iskalnike, medtem ko OpenCart prav tako ponuja osnovne SEO funkcionalnosti, vendar lahko zahteva dodatne razširitve za naprednejše optimizacije.
 8. Funkcionalnosti: Shopify ima bogat nabor vgrajenih funkcionalnosti in aplikacij za upravljanje trgovine, vključno s plačili, pošiljanjem, marketingom in analizami, medtem ko OpenCart ponuja osnovne funkcionalnosti, ki jih je mogoče razširiti z razširitvami in moduli.
 9. Hitrost in zmogljivost: Shopify zagotavlja hitro nalaganje strani in stabilno delovanje, saj je platforma optimizirana in gostovana na visoko zmogljivih strežnikih, medtem ko hitrost in zmogljivost OpenCarta bolj odvisna od izbranega gostovanja in optimizacije.
 10. Upravljanje: Shopify je znan po svojem enostavnem in intuitivnem uporabniškem vmesniku, ki omogoča hitro in enostavno upravljanje trgovine tudi za začetnike, medtem ko je OpenCart prav tako uporabniku prijazen, vendar lahko zahteva več časa za učenje in prilagoditev.

Uporabniška izkušnja OpenCart

Uspeh spletne trgovine je v veliki meri odvisen od uporabniške izkušnje. OpenCart omogoča prilagajanje trgovine, kar vam omogoča, da ustvarite boljšo uporabniško izkušnjo in povečate stopnjo konverzij. Prilagajanje trgovine v skladu z željami in potrebami strank ima pomemben vpliv na izboljšanje uporabniške izkušnje.

OpenCart vam ponuja številne možnosti za prilagajanje vaše spletne trgovine. Lahko prilagodite izgled, postavitev in funkcionalnosti trgovine, da ustrezajo vaši blagovni znamki in željam vaših strank. Prilagoditev vsega, od barvne sheme do navigacije, vam omogoča, da ustvarite privlačno in intuitivno okolje za vaše stranke.

Poleg vizualnih prilagoditev lahko OpenCart uporabite za implementacijo dodatnih funkcionalnosti, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo. Na primer, lahko dodate funkcionalnosti za hitro in enostavno iskanje izdelkov, filtriranje po kategorijah ali uporabo naprednih filtrov za bolj natančno iskanje. Prav tako lahko zagotovite boljše informacije o izdelkih z dodajanjem pregledov, ocen in podrobnih opisov.

Prilagajanje trgovine OpenCart je ključno za izboljšanje uporabniške izkušnje. S prilagoditvami lahko ustvarite trgovino, ki je unikatna, pregledna in enostavna za uporabo. S tem boste povečali zadovoljstvo strank in spodbudili večje število konverzij.

Prav tako je pomembno, da sledite najboljšim praksam pri oblikovanju uporabniške izkušnje. Zagotoviti morate, da je vaša trgovina intuitivna, enostavna za navigacijo in hitra. Optimizacija hitrosti nalaganja strani, enostavnost navigacije po kategorijah in jasno označene povezave za dodajanje izdelkov v košarico so le nekatere od ključnih elementov, ki vplivajo na uporabniško izkušnjo.

Izboljšanje uporabniške izkušnje z Mobile-Friendly Design

V današnjem mobilnem svetu je zagotavljanje odlične uporabniške izkušnje tudi na mobilnih napravah ključnega pomena. OpenCart omogoča prilagoditev trgovine za mobilne naprave, kar pomeni, da se bo vaša trgovina pravilno prikazala in delovala na različnih mobilnih platformah. To pripomore k boljši uporabniški izkušnji, večjemu zaupanju strank in večji verjetnosti konverzij.

 • Optimizirate uporabniško izkušnjo s prilagajanjem trgovine OpenCart vašim strankam.
 • Izboljšate preglednost, pretočnost in enostavnost navigacije trgovine.
 • Povečate konverzije z ustvarjanjem privlačnega in intuitivnega okolja.
 • Zagotovite mobilno prijazno izkušnjo za stranke, ki uporabljajo mobilne naprave.

SEO optimizacija spletnih trgovin

Se želite izogniti, da bi vaša spletna trgovina izginila v množici drugih? Potem je SEO optimizacija ključnega pomena za vas. Ta strategija vam omogoča, da izboljšate vidnost spletne trgovine v iskalnikih, kar povečuje število obiskovalcev in potencialnih strank.

Ena od platform, ki omogoča optimizacijo spletnih trgovin za iskalnike, je OpenCart. Ta priljubljena platforma ponuja številne funkcionalnosti, ki vam omogočajo, da izboljšate rangiranje vaše trgovine in pridobite več organičnega prometa.

Za začetek, OpenCart vam omogoča enostavno upravljanje meta oznak, ki so ključne za SEO. Lahko spreminjate naslove strani, meta opise in ključne besede za vsako stran vaše trgovine. S tem lahko optimizirate svojo trgovino za specifične ključne besede, kar vam pomaga doseči višje pozicije v iskalnih rezultatih.

OpenCart tudi ponuja prijazen URL sistem, ki omogoča ustvarjanje prijaznih URL-jev za vsebino vaše trgovine. To pomeni, da se lahko vaši izdelki in strani prikažejo v URL-jih s ključnimi besedami, kar izboljšuje vidnost in pomaga iskalnikom razumeti vsebino trgovine.

Poleg tega, OpenCart vam omogoča tudi, da sami določite strukturo URL-jev, kar je še en način za optimizacijo trgovine. S pravilno strukturo URL-jev lahko izboljšate uporabniško izkušnjo, omogočite iskalnikom boljše razumevanje strani in izboljšate vidnost vaše trgovine v iskalnikih.

Za še boljšo SEO optimizacijo, OpenCart podpira tudi integracijo s pomembnimi orodji, kot je Google Analytics. To vam omogoča, da spremljate in analizirate promet na vaši trgovini, razumete vedenje uporabnikov in prilagodite svojo strategijo optimizacije na podlagi teh podatkov.

Zaključno, če želite doseči visoke rezultate v iskalnih rezultatih in privabiti več organičnega prometa, je SEO optimizacija ključna. OpenCart vam omogoča, da optimizirate svojo spletno trgovino in izboljšate vašo vidnost v iskalnikih, kar vam pomaga doseči širšo občinstvo in povečanje prodaje.

Integracija plačilnih sistemov v OpenCart

Ena izmed ključnih funkcionalnosti OpenCart platforme je enostavna integracija plačilnih sistemov. Ta funkcionalnost omogoča trgovcem, da strankam ponudijo več možnosti za plačilo, kar povečuje udobje in zaupanje v spletno trgovino. Z integracijo različnih plačilnih sistemov, kot so PayPal, Stripe, Klarna, se strankam omogoča izbiro med različnimi načini plačila, ki so jim najbližji.

S tem, ko strankam ponudite več možnosti plačila, lahko povečate verjetnost, da bodo zaključile nakup in postale zadovoljne stranke. Vsi sodobni plačilni sistemi so zasnovani tako, da zagotavljajo varno in zanesljivo izkušnjo, kar je ključnega pomena v spletni trgovini. OpenCart platforma omogoča enostavno konfiguracijo in integracijo teh plačilnih sistemov, kar olajša upravljanje plačil in sledenje transakcijam.

Da bi strankam zagotovili še večjo varnost in zaupanje, OpenCart ponuja tudi možnost vgradnje varnostnih certifikatov, kot je SSL, ki še dodatno ščiti podatke strank med prenosom.

Zakaj je integracija plačilnih sistemov pomembna?

Ko gre za spletno trgovino, je enostavnost in raznolikost plačilnih možnosti ključnega pomena. Stranke imajo različne preference in zahteve glede načinov plačila. Nekateri raje uporabljajo kreditne kartice, drugi raje opravijo plačilo preko PayPal-a ali pa se odločijo za plačilo po povzetju. Z integracijo različnih plačilnih sistemov v OpenCart trgovino, omogočate strankam, da izberejo način plačila, ki jim najbolj ustreza.

Prav tako je pomembno opozoriti, da raznolikost plačilnih sistemov povečuje tudi mednarodno dostopnost vaše trgovine. Stranke, ki prihajajo iz različnih držav, uporabljajo različne lokalne plačilne sisteme, zato je ključno, da jim omogočite možnost plačila s sistemom, ki ga poznajo in zaupajo mu.

S hitro in enostavno integracijo plačilnih sistemov v OpenCart, boste svoji spletni trgovini omogočili konkurenčno prednost in boljšo uporabniško izkušnjo. Stranke bodo cenile udobje in prilagodljivost pri plačilu ter se z veseljem vračale v vašo trgovino.

Zaključek

OpenCart je ena izmed najbolj priljubljenih platform za izdelavo spletnih trgovin. Kljub nekaterim slabostim, kot so varnostna tveganja, ima veliko prednosti, kot so prilagodljivost in enostavna integracija plačilnih sistemov. S pravilno optimizacijo, prilagoditvijo trgovine in dobro uporabniško izkušnjo, je OpenCart odlična izbira za ustvarjanje uspešne spletne trgovine.

Pri odločanju za uporabo OpenCart platforme je pomembno tudi primerjati jo z drugimi platformami za e-trgovino. Vsaka platforma ima svoje prednosti in slabosti, zato je treba izbrati tisto, ki najbolje ustreza vašim potrebam.

Z vsemi orodji in funkcijami, ki jih ponuja OpenCart, lahko ustvarite trgovino, ki bo privlačna, prilagodljiva in varna za vaše stranke. Ne glede na nekaj slabosti pa je OpenCart vredna izbira za vse, ki si želijo zgraditi uspešno spletno trgovino.

Oglejte si nekaj naših izdelanih OpenCart spletnih trgovin.

Pogosta vprašanja o Opencart spletni trgovini

Kje lahko najdem podporo ali pomoč za OpenCart?2024-06-17T07:52:39+00:00

Pomoč lahko najdete na uradnem OpenCart forumu, pregledujete dokumentacijo na uradni spletni strani, ali se obrnete na strokovnjake in razvijalce za individualno pomoč.

Katere zahteve sistema mora moj strežnik izpolnjevati za uporabo OpenCart?2024-06-17T07:51:30+00:00

Vaš strežnik mora izpolnjevati naslednje zahteve:

 • PHP različica 5.4 ali višja
 • MySQL podatkovna baza z ustreznimi pravicami za uporabnika
 • Razširitve PHP: cURL, ZIP, zlib, Mcrypt, GD Library
Kaj je OpenCart?2024-06-17T07:51:02+00:00

OpenCart je odprtokodna platforma za upravljanje spletne trgovine, ki omogoča enostavno ustvarjanje in upravljanje spletnih trgovin.

Kako integriram plačilne sisteme v OpenCart trgovino?2024-06-17T07:50:21+00:00

Integracija plačilnih sistemov v OpenCart je enostavna, kar omogoča strankam več možnosti za plačilo in povečuje zaupanje v spletno trgovino.

Kaj so slabosti OpenCart spletne trgovine?2024-06-17T07:49:53+00:00

Med slabosti OpenCart spletne trgovine spadajo manj obstoječih vtičnikov in več ročnega programiranja, kar se pozna pri stroških izdelave spletne trgovine.

5/5 - (1 vote)
Kakšne so prednosti OpenCart spletne trgovine?2024-06-17T07:48:47+00:00

OpenCart ponuja veliko prilagodljivost, enostavno integracijo plačilnih sistemov in možnost uporabe prilagojenih modulov za širjenje funkcionalnosti trgovine. Glavna prednost je hitrost delovanja tudi pri veliki količini izdelkov.

5/5 - (1 vote)
4.8/5 - (5 votes)
2024-06-17T09:11:06+00:00Oznake: , , , |