Spletna stran je v današnjem času izjemnega pomena za podjetja in tudi posameznike, ki si želijo predvsem uspešno poslovati. Vendar je potrebno opozoriti na to, da sama postavitev spletne strani še ni merilo za zadosten uspeh. Ravno zato vam v nadaljevanju predstavljamo 10 najbolj pomembnih nasvetov za uspešno spletno stran.
 • 1. Hitro nalaganje spletne strani

  Hitrost je v današnjem svetu izjemnega pomena. Vemo, kako nestrpni postanemo že samo v trgovini, če opazimo, da prodajalec ni dovolj hiter in da že kar nekaj časa stojimo na istem mestu, vrsta pa se prav nikamor ne premakne. Podobno je tudi pri raziskovanju na spletu. Spletna stran, ki jo želimo obiskati, se mora naložiti v najkrajšem možnem času. V nasprotnem primeru je to za nas lahko celo tako moteče, da še isti trenutek, ko vidimo, da se zavihki, fotografije ter opisi počasi nalagajo, zapustimo iskano spletno mesto. Predčasna zapustitev našega spletnega mesta pa vemo, kaj pomeni za naše podjetje, naše storitve, izdelke ter nenazadnje tudi za naš uspeh.

  V prvi vrsti je torej predvsem potrebno poskrbeti, da se bo naša spletna stran ter vse, kar vsebuje, hitro nalagalo. Le tako bomo poskrbeli, da nas bodo stranke obiskale in to vedno, znova ter spet. Redne stranke oziroma kupci so najboljši pokazatelj, da je naše podjetje uspešno.

  Hitrost vaše spletne strani lahko preverite na tej povezavi: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/.

 • 2. Razumljiva in unikatna vsebina

  Tudi vsebina na naši spletni strani je eden od najbolj pomembnih dejavnikov, ki še kako zelo vpliva na končni uspeh. Spletna vsebina mora biti v prvi vrsti razumljiva in jedrnata, v nadaljevanju je pomembno tudi to, da je ažurna, slovnično pravilna, pregledna, uporabna in nenazadnje tudi verodostojna. Seveda je pomembno v prvi vrsti tudi vedeti, kako moramo spletno vsebino pisati. Spletna vsebina nikakor ne sme biti identična z vsebino, ki jo imamo na naših letakih ali na podobnih dokumentih v tiskani obliki.

  Spletna vsebina naj bo kratka in jedrnata, prav tako tudi razdeljena v logične enote. Pomembno je, da spletna vsebina ni prenatrpana. Tekste je potrebno razdeliti na primerna poglavja ter odstavke. Preglednost ima na naši spletni strani izjemno vlogo. Spletno vsebino lahko primerno razdelimo tudi na več stolpcev.

  Če želimo, da se bodo naši obiskovalci lahko povsem brez težav sprehajali po naši vsebini, je zato potrebno uporabljati tudi zelo kratke in obenem jasne naslove. Pri tem moramo poudariti tudi pomembne ključne besede. Najpomembnejše informacije, ki jih uporabnikom naše spletne strani želimo posredovati, morajo biti podane tako, da jih lahko prav vsak takoj zazna, obenem pa morajo delovati tako, da pritegnejo k branju tudi še tako zahtevnega bralca spletnih vsebin.

 • 3. Logična in pregledna navigacija

  Tudi navigacija je eden od najpomembnejših dejstev, ki jih moramo še kako upoštevati pri oblikovanju spletnih strani. Zanjo velja, da mora biti hitra, pregledna ter enostavna. Samo taka navigacija lahko omogoča dostop do informacij. Na ta način se bodo lahko naši obiskovalci udobno in tudi hitro sprehajali po naši spletni strani. Pri tem ima velik pomen tudi logično razvrščanje, ki prav tako vodi do iskanih želenih informacij.

  Strani, ki vsebujejo dolgo vsebino, morajo vsebovati povezave znotraj teksta. Uporabnik pa mora prav v vsakem trenutku vedeti, kje natančno se nahaja. Pomembno vlogo pri tem ima tudi brskalnik, ki jim v veliki meri lahko pomaga najti pravo pot.

  Ker je navigacija tako zelo pomembna, lahko v povezavi z njo opravimo tudi kratek test, na podlagi katerega bomo lahko hitro videli, ali je naša navigacija dovolj kakovostna tudi za najbolj zahtevnega uporabnika naše spletne strani. Test lahko naredimo z naključnimi uporabniki. Pri tem lahko opazujemo ter merimo, kako hitro bodo našli iskano vsebino in ali se bodo pri tem soočali s kako posebno težavo.

 • 4. Uporaba kvalitetnih slik majhnega formata

  Eno od obveznih pravil, ki se jih moramo držati, če želimo, da bo naša spletna stran kar se da uspešna, je tudi to, da uporabljamo slike majhnega formata. Vemo, da sicer večje slike izgledajo odlično, vendar bo uporabnik morda našo stran zapustil prej, preden se bo ta čudovita slika naložila.
  Najbolje je, da se dogovorite s fotografom, ki vam bo pripravil kvalitetne slike. Največji efekt dosežete z lastnimi, unikatnimi slikami.

 • 5. Ustrezna uporaba barv

  Na splošno vemo, kako lahko posamezne barve delujejo na nas. Pri tem mislimo tudi na našo podzavest. Ustrezna izbira barv za našo spletno stran je tudi zaradi tega izjemno pomembno dejstvo, ki se ga moramo držati. Najrazličnejše barve s seboj nosijo različna sporočila. Če bodo naše barve izbrane tako, da se bo uporabniku zdelo, da so prav nasprotne temu, kar predstavljate v svojem podjetju, nas bo verjetno uporabnik kaj hitro zapustil ter se raje ustavil na spletni strani, kjer so barve v sožitju s podjetjem.
  V kolikor že imate izdelano CGP podobo oziroma določene hišne barve, jih boste seveda prenesli na spletno stran. Zaradi lažjega branja je seveda dovoljeno te barve nekoliko predelati. V veliko pomoč pri izbiri kombinacij barv vam bodo naslednja spletna orodja:

 • 6. Interaktivnost za uspešno sporazumevanje

  Naša spletna stran je v prvi vrsti narejena tudi zaradi tega, ker si želimo primerno komunikacijo z uporabniki. Ali bolje rečeno: uspešno dvosmerno komunikacijo med spletno stranjo in našim obiskovalcem. Pri tem v ospredje vstopi omenjena interaktivnost. Njena naloga je, da nam zagotavlja aktivno vlogo obiskovalca naše spletne strani. To lahko najlaže dosežemo z uporabo primernih obrazcev ali aplikacij, ki so nam na voljo. Med njimi so izjemno priljubljene forum, nagradne igre, klepet ter podobno.

  Interaktivnost pa je še posebej pomembna takrat, ko si želimo, da bi naše podjetje z uporabniki oziroma obiskovalci naše spletne strani gradilo odnos na dolgi rok.

 • 7. Tudi uporabnost še kako šteje

  Uporabnost naše spletne strani omogoča uporabniku, da je na naši spletni strani povsem zadovoljen. To v praksi pomeni, da na njej najde prav vse informacije, po katere je tudi prišel. Te v največji meri zadovoljujejo njihove potrebe in tudi želje. Uporabnost se močno povezuje tudi z oblikovanjem, kreativnostjo, grafiko, hitrostjo nalaganja, navigacijo ter še drugimi podobnimi dejavniki, ki so ključnega pomena za naš uspeh s pomočjo spletne strani. Pri tem je potrebno vedeti tudi to, da je stopnja uporabnosti odvisna predvsem od kakovostni naše spletne vsebine, navigacije, ki mora biti enostavna in logična, od učinkovite uporabe, zagotavljanja podpore in še marsičesa drugega.

 • 8. Vse povezave naj delujejo

  Pri naši spletni strani je nujno potrebno poskrbeti tudi za to, da prav vse povezave delujejo. Če bomo imeli na svoji spletni strani zastarele linke, si bodo uporabniki mislili, da se svoji spletni strani ne posvečamo dovolj in nas bodo morda tudi zaradi tega predčasno zapustili. In to povsem z upravičenim razlogom.

 • 9. Tehnologija ima veliko vlogo

  Rekli smo, da se mora naša spletna stran hitro naložiti. Ravno zato je potrebno, da so prav vsi elementi optimizirani in kot taki tudi objavljeni v formatu, ki je za spletno stran ustrezen. Pri tem mislimo na grafike, slike ter tekste. Naša spletna stran mora biti pri tem naložena tudi na strežnike, za katere povsem velja, da so hitri, zanesljivi ter predvsem tudi varni.

  Preden svojo spletno stran objavimo, jo moramo tudi nujno testirati, in sicer v najrazličnejših resolucijah in tudi pri različnih hitrostih modemskih povezav in to z različnimi brskalniki. Pri tem je nujno potrebno preveriti še pravilnost html kode in vse povezave, ki so na naši spletni strani vključene. Pomembno je tudi to, da se na veliko izogibamo s povezovanjem strani, ki vsebujejo okvirje. Lahko namreč nastanejo velike težave pri oglaševalskih akcijah, ker prav vsak okvir prikazuje dokument z lastnim URL naslovom. Zavedamo se, da je moremo oglaševati direktno izdelka, ki se nahaja na podstrani in ne da bi pri tem izgubili tudi del strani.

 • 10. Marketinški vidik ter njegova naloga

  Četudi je naša spletna stran izjemno dobra ali odlična, nam to lahko ne pomaga prav dosti, če ni obiskana. To v praksi narekuje, da moramo uporabnike spleta primerno obvestiti, da se na spletnem mestu nahajamo tudi mi. Najlaže bomo to naredili tako, da našo spletno stran vpišemo v vse svetovne in tudi slovenske spletne imenike, ki veljajo za najbolj pomembne. Prav tako se moramo vpisati tudi v iskalnike. Lahko pa svojo spletno stran oglašujemo tudi v medijih, ki so tradicionalne narave. Dobra odločitev je tudi oglaševanje preko e-mail marketinga ter podobno. Strokovnjaki nam pri promociji naše spletne strani svetujejo tudi pomoč s tako imenovanimi meta oznakami. Te primerno vstavimo v glavo dokumenta html.

  Če se boste držali prav vseh naštetih nasvetov, boste zagotovo uspeli tudi s pomočjo vaše spletne strani, ki bo morda postala tudi ena od najbolj obiskanih strani.

5/5 - (1 vote)