Osnovna izdelava WordPress strani v današnjem času ne zahteva brez posebnega znanja programiranja. Tovrstna izdelava še nikoli ni bila tako preprosta.  V nadaljevanju vam bomo zato  v nekaj korakih predstavili, kako lahko svojo Worpress spletno stran izdelate povsem sami.

Kako poteka izdelava WordPress strani?

 • Registracija domene

  Domena je vaš spletni naslov. Potrebujete jo za to, da lahko obiskovalci najdejo vašo spletno stran. Če primerjamo z realnim svetom je domena vaš unikatni naslov. Registracija domene poteka zelo enostavno, najbolje da jo registrirate kar pri ponudniku spletnega gostovanja.

  Nekaj ponudnikov registracije domene: www.hitrost.comwww.domovanje.comwww.neoserv.siwww.hostko.si

 • Spletno gostovanje

  Vemo, da je spletno gostovanje poseben prostor, ki se nahaja na strežniku. Tam se bo nahajala tudi naša spletna stran. Potrebno je zakupiti paket, ki ima hitre in zanesljive strežnike; brezplačne SSL certifikate ter vedno dosegljivo podporo. Za slednje je izjemno pomembno, saj se zavedamo, da vsak od nas kdaj potrebuje pomoč. Najlažje pri tem je, da se obrnete kar ba ponudnika gostovanja. Potrebno si je izbrati ponudnika, ki bo takoj na voljo in to v vašem časovnem pasu in jeziku.

  Najpomembnejši faktor pri izbiri ponudnika za gostovanje vaše strani pa je operacijski sistem, ki ga ponudnik uporablja. Za gostovanje WordPress strani potrebujete:

  Nekaj Slovenskih ponudnikov spletnega gostovanja: www.hitrost.comwww.neoserv.siwww.domenca.comwww.zabec.net

Začetek izdelave WordPress strani?

Najprej potrebujemo program za enostavno izdelavo in urejanje internetne strani. Najpopularnejši brezplačni program je WordPress. Brezplačno ga lahko snamemo na WordPress-ovi uradni strani: wordpress.org/download

Program za izdelavo spletnih strani WordPress je 100% brezplačen. Velikost programa je okoli dolg 9Mb. Program je zapakiran v zip datoteko. Po downloadu ga je potrebno odzipati in shraniti na lokalni disk.

Kaj je WordPress?

WordPress je najpopularnejši brezplačni program za izdelavo osnovne strani. Napisan je v programskem jeziku PHP, zato potrebujete gostovanje, ki nudi podporo PHP-ju. Je verjetno najenostavnejši in najbolj razširjen programski jezik.
Uporabljajo ga podjetja, izdelovalci strani, bloggerji, znane osebe…

Namestitev WordPress-a

Namestitev WordPressa je zelo enostavna. Izbrali smo primer namestitve na gostovanju podjetja Hitrost. Podobno velja za ostale ponudnike gostovanja.

Pred namestitvijo je potrebno naložiti Worpress program iz osebnega računalnika na strežnik za gostovanje. To lahko naredimo z enim od FTP programov:

1. Namestitev MySQL baze

Pri ponudniku spletnega gostovanja je potrebno kreirati MySQL bazo ali pa pridobiti podatke za dostop do obstoječe baze. Podatki za dostop do baze vsebujejo ime baze, uporabniško ime baze ter geslo za dostop. V praksi to izgleda takole:

MySQL database: mm_baza
MySQL username: mm_baza
MySQL password: geslo

Instalacija nove baze

2. Nalaganje WordPressa na strežnik

Po uspešni namestitvi baze na strežnik za gostovanje sledi nalaganje WordPressa na strežnik. Za namestitev potrebujemo enega od programov, ki omogoča FTp prenos datotek na strežnik:

Nalaganje WordPressa s pomočjo FTP programa Cute FTP

3. Namestitev WordPress-a

Po tem, ko smo kreirali bazo in prenesli WordPress na strežnik, je potrebno izvesti instalacijo WordPressa. To naredimo enostavno tako, da v orodno vrstico brskalnika vpišemo domeno, za katero smo predhodno pripravili vse potrebno na strežniku (aktivacija domene, MySql baza, upload WordPressa).

Zaključek

Osnovna izdelava WordPress strani je precej enostavna in ne zahteva naprednega računalniškega znanja. V zgornjem članku smo vas seznanili z vsem potrebnim za vzpostavitev WordPress strani. Kratek povzetek:

 1. Izbira in nakup domene
 2. Izbira ponudnika spletnega gostovanja
 3. Kreiranje baze
 4. Nalaganje WordPressa na strežnik za gostovanje
 5. Namestitev WordPressa
 6. Izbira teme in osnovne nastavitve

Zgoraj našteto je dovolj za osnovno izdelavo WordPress internet strani. Zavedati pa se je potrebno, da je to samo osnova. Največ računalniškega znanja pa zahtevajo spremembe in nastavitve teme ter samega WordPressa. Tukaj pa vam lahko pomaga ekipa Multimedije.