WordPress je uradni naslednik programa b2/cafelog, ki ga je razvil Michael Valdrigi. Ime WordPress je predlagal Christine Selleck, prijatelj glavnega razvijalca Matta Mullenwega. Program je preveden v 60 jezikov, med katerimi je tudi slovenščina.

1. Kaj je Worpress?

WordPress je odprtokodno spletno orodje za upravljanje vsebin, ki omogoča ustvarjanje in vzdrževanje spletnih strani ter blogov. Je ena najbolj priljubljenih platform za upravljanje vsebin in se uporablja za ustvarjanje različnih vrst spletnih mest, vključno z osebnimi blogi, poslovnimi spletnimi stranmi, spletnimi trgovinami in celo spletnimi revijami.
WordPress je zasnovan tako, da omogoča enostavno ustvarjanje in urejanje vsebine brez potrebe po programiranju ali tehničnih znanjih. Ima intuitiven vmesnik, ki omogoča dodajanje in urejanje člankov, strani, slik, videoposnetkov in drugih vrst vsebin na spletnem mestu. Poleg tega ima obsežen nabor vtičnikov in tem, ki omogočajo prilagoditev in razširitev funkcionalnosti WordPressa. WordPress temelji na programskem jeziku PHP in uporablja podatkovno bazo MySQL za shranjevanje vsebine. Ker gre za odprtokodno platformo, je na voljo široka skupnost razvijalcev, ki prispevajo k razvoju in izboljšavam ter ustvarjajo vtičnike in teme za WordPress. Poleg samostojne namestitve na strežniku je na voljo tudi gostujoča platforma WordPress.com, kjer lahko brezplačno ustvarite in gostite svojo spletno stran, vendar ima omejeno funkcionalnost v primerjavi z lastno namestitvijo WordPressa na lastnem strežniku.

Nadzorna plošča v WordPressu
Nadzorna plošča v WordPressu

2. Ali je WordPress primeren zame?

 • Preprost za uporabo: Kot začetnik tako kot tudi profesionalec lahko uporabljate WordPress, saj je zelo enostaven za uporabo in programa se lahko nauči vsak posameznik.

 • Fleksibilen program: Program dovoljuje ustvarjanje spletni strani za vse priložnosti, individualne bloge, spletne trgovine, spletne revije, profesionalne plakate, portfolio in druge vsebine. WordPress je res vsestranski program, z katerim lahko ustvarjamo čudeže.

 • Program deluje brez znanja računalniških kod: v samem programu ne potrebujete znanja kod. Že narejeni predlogi so vam na voljo v različnih stilih in dizajnih, ki so vneseni že v sam program.

 • Visoko zaščiten program: Ker na internetu nobena spletna stran ni 100% varna pred vdori, ima wordpress kvalitetno zaščito in svoje programerje, ki vedno znova skrbijo za varnost samega programa.

 • Ustvarjajte svoje teme in si prislužite denar: Naredite svoje teme po želji in svojem okusu in si s tem tudi prislužite denar. Vsako temo lahko brez kod varno in enostavno uporabljate z tem pa lahko tudi zaslužite denar, s prodajo svojih tem. Z Worpressom lahko na veliko različnih načinov pridemo do zaslužka. Na programu imate tudi možnost ustvarjanja mobilnih aplikacij in različnih vsebin, ki so primerne za tablice in mobilne telefone

Nadzorna plošča v WordPressu
Možnosti WP

3. Kako uporabljati Worpress?

WordPress je zelo priljubljen sistem za upravljanje vsebin, ki omogoča izdelavo in upravljanje spletnih strani ter blogov. Tukaj je nekaj korakov, kako začeti uporabljati WordPress:

 • 1. Namestitev WordPressa:
  Najprej morate namestiti WordPress na svoj spletni strežnik. Večina gostiteljev ponuja enostavno namestitev WordPressa prek nadzorne plošče za gostovanje. Če imate težave, se obrnite na svojega ponudnika gostovanja ali preberite dokumentacijo, ki jo ponujajo.

Nadzorna plošča v WordPressu
Inštalacija wp
 • 2. Dostop do nadzorne plošče WordPressa:
  Ko je WordPress nameščen, lahko dostopate do svoje nadzorne plošče tako, da v brskalniku vnesete naslov vaše spletne strani in dodate “/wp-admin” na koncu (na primer: www.vasaspletnastran.com/wp-admin). Vpišite uporabniško ime in geslo, ki ste ga določili med namestitvijo WordPressa.

Nadzorna plošča v WordPressu
Nadzorna plošča
 • 3. Raziskovanje nadzorne plošče:
  Ko se prijavite v nadzorno ploščo WordPressa, boste videli glavno nadzorno ploščo, ki vsebuje različne možnosti in funkcionalnosti. Preučite menijsko vrstico na levi strani, da se seznanite z možnostmi, ki so na voljo.

Nadzorna plošča v WordPressu
Raziskovanje nadzorne plošče
 • 4. Prilagajanje nastavitev:
  Po namestitvi WordPressa je priporočljivo prilagoditi nekatere osnovne nastavitve. Med njimi so naslov spletnega mesta, slogi, nastavitve časa in podobno. Te nastavitve lahko najdete v meniju “Nastavitve”.

Nadzorna plošča v WordPressu
Nastavitve
 • 5. Izbira teme:
  WordPress omogoča izbiro različnih tem (templates), ki določajo videz in oblikovanje vaše spletne strani. V meniju “Videz” lahko izberete temo po meri ali uporabite eno od privzetih tem.

Nadzorna plošča v WordPressu
Izbira teme
 • 6. Dodajanje vsebine:
  Za ustvarjanje objav in strani kliknite na ustrezno možnost v meniju “Objave” ali “Strani”. Tam lahko ustvarite nove objave ali strani, dodate vsebino, slike, videoposnetke in oblikujete besedilo.

Nadzorna plošča v WordPressu
Dodajanje vsebine
 • 7. Namestitev vtičnikov:
  Vtičniki so dodatki, ki razširjajo funkcionalnosti WordPressa. Obstaja na tisoče vtičnikov in tem, ki vam omogočajo, da prilagodite svojo spletno stran glede na vaše potrebe. V meniju “Vtičniki” lahko namestite in upravljate vtičnike.

Nadzorna plošča v WordPressu
Vtičniki
 • 8.Upravljanje z uporabniki: Če imate več uporabnikov na svoji spletni strani, se naučite, kako upravljati uporabnike, dodeljevati vloge in omejevati dostop do določenih funkcij in vsebine.

 • 9. Varnost in varnostne kopije: Pomembno je razumeti, kako zaščititi svojo spletno stran WordPress pred morebitnimi napadi. Naučite se, kako izvajati redne varnostne kopije in uporabljati varnostne vtičnike za zaščito pred zlonamerno programsko opremo.

 • 10.Nenehno učenje: WordPress je zmogljiv sistem upravljanja vsebin, ki se nenehno razvija. Sledite blogom, spletnim stranem in skupnostim WordPressa, da se naučite nove funkcionalnosti, trikov in nasvetov za izboljšanje vaše uporabe WordPressa.

Znana podjetja, ki uporabljajo WordPress:

Worpress je svetovno znan program za izdelovanje spletnih strani, ki se ga poslužujejo mnoge znane osebosti in različna zelo znana podjetja. Primeri: NBC, CBS, USA Today, Time, Disney, Airbnb, Spotify, TechCrunch, and even Pioneer Woman.

Kje se lahko naučite veščine WordPressa?

 • WP ENGINE:
  WP Engine je vodilno podjetje za gostovanje WordPress spletnih strani. Specializirani so za zagotavljanje visoko zmogljivega, varnega in uporabniku prijaznega gostovanja za WordPress strani. Njihova storitev je namenjena tako posameznikom kot tudi podjetjem, ki želijo doseči najboljšo zmogljivost in zanesljivost za svoje WordPress spletne strani.
  WP Engine ponuja številne funkcije, ki so prilagojene posebej za WordPress platformo. Njihova infrastruktura je optimizirana za hitro nalaganje strani, kar je ključno za dobro uporabniško izkušnjo. Prav tako imajo napredne varnostne ukrepe, ki ščitijo spletne strani pred morebitnimi grožnjami. WP Engine je plačljiva storitev in ponuja različne načrte gostovanja, prilagojene različnim potrebam in obsegom spletnih strani. Če nameravate uporabljati WP Engine, priporočam, da obiščete njihovo spletno stran in se podrobneje seznanite z njihovimi funkcijami ter načrti gostovanja.

  Povezava: WP ENGINE

 • THE tao of wordpress:
  Spletna knjig, ki na 300 straneh po bližje predstavi delovanje in uporabo programa WordPress. V e-knjigi so primeri tehnik. orodja informacij in korakov, ki so nujno potrebni za uporabo WP. EKnjiga je zasnovana za vsakega posameznika, začetnika kot tudi profesionalca. Ko enkrat kupite program imate doživljenski dostop brez dodatnih plačil.

  Povezava: TAO.COM

 • Učenje preko Linkedin
  Na Linkedinu lahko pridobite veliko izkušenj in znanja, ki so prevedene v različne jezike. Primeren za začetnike in strokovnjake. Na linkedinu pa se nahajajo različni programi učenja, ideje za teme, različni napotki za izdelavo in še mnogo več.

  Povezava: Linkedin Worpdress

 • UDEMY
  Udemy je spletna učna platforma, ki ponuja široko paleto tečajev o različnih temah, vključno s tehnologijo, poslovanjem, umetnostjo, osebnim razvojem… Posameznikom ponuja priložnost, da se iz udobja svojega doma naučijo novih veščin, razširijo svoje znanje in napredujejo v svoji željeni karieri. Izbira tečajev: Udemy ponuja obsežno knjižnico tečajev, ki jih poučujejo inštruktorji z vsega sveta. Tečaji pokrivajo raznoliko paleto tem, vključno s programiranjem, spletnim razvojem, grafičnim oblikovanjem, marketingom, fotografijo, učenjem jezikov in številnimi drugimi. Na voljo so tako brezplačni kot plačljivi tečaji.

  Kakovost inštruktorja: Udemy omogoča vsakomur, da postane inštruktor ter ustvari in objavi lastne tečaje. Čeprav to pomeni, da obstaja veliko različnih inštruktorjev in kakovosti tečajev, je pomembno raziskati ocene inštruktorjev, recenzije in predoglede tečajev, da zagotovite izbiro visokokakovostnega tečaja.

  Povezava: UDEMY

 • WORDPRESS TV
  Ponuja poglobljene videoposnetke o različnih temah. Vadnicam je enostavno slediti in pokrivajo teme za vse ravni izkušenj. Najdete lahko tudi posnetke, ki vsebuje videoposnetke s konferenc WordCamp. WordCamps so globalni dogodki, ki jih organizira skupnost, kjer se posamezniki zberejo in se udeležijo brezplačnih predavanj o tem, kako uporabljati WordPress. Z WordPress TV lahko doživite konference WordCamp iz udobja svojega doma.

  Povezava: WORDPRESS TV

 • UPORABA YOUTUBE
  Ker v današnjih časih ni več težko izobraževanje na internetu je youtube ena od platform, ki lahko deluje zelo poučno. Na youtube imate veliko posnetkov in predavanj z fizičnimi primeri kako uporabljati program kot začetnik ali kot profesionalec. Uporabite vse medije in si pridobite znanje v najkrajšem možnem času. Ko boste imeli dovolj znanja se vam poveča tudi možnost za zaslužek.

  Povezava: WORDPRESS YOUTUBE LEARNING