Če še niste razmišljali o oblikovanju svoje spletne strani za leto 2023, potem je sedaj skrajni čas, da to storite. V prihajajočem letu se nam obeta veliko različnih trendov in prav je, da se pozanimate o tem, kakšna bo prihodnost spletnega oblikovanja.
Če želite ostati v trendu, potem si oglejte 20 top trendov v dizajniranju spletnih strani v letu 2023, ki bodo imeli pomemben vpliv na spletno oblikovanje.

 • 1. Mikro animacije, ki oživijo spletno mesto
  Čeprav morda majhne animacije niso nobena novost na spletu, pa lahko pričakujemo, da se bo v letu 2023 njihov trend še povečal. Takšni majhni premiki vsako spletno mesto dodatno oživijo in obiskovalcu ponudijo zanimivejšo uporabniško izkušnjo. Z njimi usmerite pozornost uporabnika in poudarite pomembne dele strani.
 • 2. Unikatne ilustracije
  Ilustracije postajajo vse bolj pomemben oblikovalski trend. Eden od razlogov je ta, da so edinstvene in imajo običajno manjše velikosti datotek kot fotografije in se nalagajo bistveno hitreje. Še posebej dobro se obnesejo v situacijah, ko nimate določenih slik izdelkov, s katerimi bi lahko predstavili bistveno idejo vašega izdelka ali storitve.
 • 3. Spletno oblikovanje v temnem načinu delovanja
  Temni način oziroma nočni način in druge možnosti uporabniškega vmesnika pri šibki svetlobi je še en trend, ki bo v letu 2023 še naprej rasel. Mnoga podjetja že ponujajo različice spletnega mesta z nizkim kontrastom, ki omogoča lažji ogled v okoljih s šibko svetlobo. To pa uporabniki storijo le s pomočjo preklopnega stikala na spletni strani.
 • 4. Monokromatsko spletno oblikovanje
  Monokromatsko spletno oblikovanje je v zadnjem času vse bolj v uporabi in tako se bo nadaljevalo tudi v letu 2023. Gre za oblikovanje spletne strani zgolj v eni barvi, kar ustvari čist in preprost videz, hkrati pa poskrbi, da elementi, ki vsebujejo druge barve, izstopajo in pritegnejo pozornost uporabnika.
 • 5. Minimalizem
  Sodoben dizajn spletne strani je že na prvi pogled estetsko privlačen, zato ni nič nenavadnega, da številna spletna mesta ponujajo poenostavljeno in minimalistično zasnovo. Pri tem gre za to, da ni nobenih vpadljivih funkcij, ki bi odvrnile obiskovalce za doseganje vašega cilja, da se na primer naročijo za termin ali naročijo izdelek.
 • 6. Interaktivno pripovedovanje zgodb
  Interaktivni elementi postajajo vse bolj pomemben del spletnih strani in so v vedno večjem porastu. Če pa jih boste uporabili z namenom pripovedovanja zgodbe, da si obiskovalec lažje ustvari predstavo o vašem izdelku ali storitvi, bo to zagotovo dodaten plus k vaši spletni strani.
 • 7. Čisti in preprosti trendi spletnega oblikovanja
  V letu 2023 lahko pričakujemo še več grafičnega oblikovanja v slogu neomorfizma. Gre za čist in subtilen vizualni videz v celotni zasnovi spletne strani. Gre za monokromatski slog, ki se osredotoča predvsem na rahle barvne spremembe, ki poskrbijo za osredotočenost uporabnika.
 • 8. Vrteče se animacije
  Vrteče se animacije so popolnoma nov trend spletnega oblikovanja, ki poskrbi za dodatno zanimanje uporabnika. Tovrstne animacije se pojavljajo vedno znova v drugačni obliki ali kot videoposnetek z blagovno znamko, zato so lahko nekakšna presenečenja vsakokrat, ko uporabnik obišče vašo spletno stran.
 • 9. Netradicionalno pomikanje po spletni strani
  Vse več spletnih strani se odloča za različne tehnike pomikanja po spletni strani. Klasična in najpogostejša je zagotovo navpična, torej od zgoraj navzdol. V letu 2023 pa pričakujemo tudi drugačne zasnove spletnih mest, predvsem v horizontalni smeri.
 • 9. Videoposnetki
  Uporaba videoposnetka na spletni strani bo eden najboljših trendov v letu 2023. Videoposnetki, ki prikazujejo delovni dan v podjetju, različne faze proizvodnje so najboljši način za predstavitev blagovne znamke.
 • 11. Prelivanje ene barve v drugo
  Prelivanje različnih barvnih odtenkov oziroma gradientov bo v svetu spletnega oblikovanja predstavljal popolnoma nov navdih za vse oblikovalce spletnih strani. Takšen slog oblikovanja dodatno popestri spletno stran, hkrati pa poskrbi za drugačnost.
 • 12. Uporaba diagonalnih črt
  V preteklosti so na spletnih straneh prevladovale vodoravne črte za razdeljevanje posameznih razdelkov. Vse bolj priljubljen pa je trend diagonalnih črt, ki omogoča jasno in zanimivo pot, po kateri se lahko uporabnik pomika po spletni strani.
 • 13. Animacije z drsenjem
  Izkazalo se je, da animacije z drsenjem bistveno povečajo čas, ki ga uporabnik preživi na strani, in njegovo sodelovanje. Bistveno pa je, da ga usmerjajo k cilju in ga ne oddaljuje od njega ali ga celo zmedejo pri pomikanju po vaši spletni strani. Če so animacije z drsenjem spretno zastavljene, je to zelo učinkovit način za povečanje konverzije.
 • 14. Ilustrirani liki
  Različni risani liki in znaki bodo pomemben trend v oblikovanju spletnih strani tudi v letu 2023. Tovrstni znaki so edinstveni, s premišljeno izbiro in postavitvijo pa predstavljajo edinstveno uporabniško izkušnjo. Prednost ilustriranih likov je tudi v tem, da lahko na nevsiljiv način pokažejo gumb poziv k dejanju.
 • 15. Veliki naslovi
  Zdi se, da imajo uporabniki tudi vedno manj časa za obiskovanje spletnih strani. Zato so veliki in krepki naslovi ter krajša sporočila vse bolj pomembni za to, da pritegnejo pozornost in skrajšajo čas konverzije na spletni strani.
 • 16. Abstraktne oblike
  Uporaba abstraktnih oblik je še en trend, ki bo v letu 2023 zelo popularen. Podjetja vse pogosteje na svoje spletne strani vključujejo edinstvene abstraktne oblike, ki povečajo zanimanje uporabnika. Seveda pa je pri tem potrebno biti pozoren, da so grafično smiselno oblikovane in se tudi smiselno prelivajo iz ene v drugo obliko.
 • 17. Dinamične spletne strani
  Dejstvo je, da je na statični spletni strani težje obdržati zanimanje uporabnika, zato so dinamični elementi na spletnih straneh vedno bolj pogosti. Različne animacije in druge interaktivne funkcije poskrbijo, da spletna stran ni dolgočasna in ohrani zanimanje uporabnika.
 • 18. Noga spletne strani
  V preteklosti so bile noge spletnih strani pogosto spregledane in jim oblikovalci niso namenjali veliko pozornosti. V prihodnosti pa lahko pričakujemo povečane noge, ki ne bodo vsebovale le kontaktnih podatkov, ampak bodo vključevale tudi dodatne elemente domače spletne strani.
 • 19. 3D elementi
  Izkazalo se je, da so 3D oblike, ki na spletni strani ustvarijo občutek globine, vizualno veliko bolj privlačni in je večja verjetnost, da bodo uporabnika privabile, da stori naslednji korak prodajnega procesa.
 • 20. Delovanje spletne strani
  Za konec pa nikakor ne pozabite tudi na trende, ki se navezujejo na nemoteno delovanje spletnih strani. Hitra in odzivna spletna stran je še vedno eden izmed najbolj aktualnih trendov, vedno več pozornosti pa je potrebno nameniti tudi prilagojenemu dizajnu spletne strani mobilnim napravam.
5/5 - (2 votes)