Biti vpliven na internetu je vedno težje, saj je vedno več in več podjetij, ki tekmujejo za tista prva zaželjena mesta na prvi strani Googla. Če se je vaša spletna stran izgubila nekje v puščavi iskalnika in ne izpolnjuje svojih ciljev in pričakovanj, potem je skrajni čas da se vprašate: “Kaj je narobe z mojo spletno stranjo?”

Legenda o izgledu – Najprej opravimo z mitom, da je za uspeh na spletu potrebna draga stran in polna flash animacij. Vedite da nekatere izmed najuspešnejših poslovnih spletnih strani niso nič drugega kot preprosta vendar popolnoma dovršena stran.

Izgled strani

 1. izgled mora biti uporabniku prijazen. Vaši obiskovalci morajo spoznati čemu je namenjena vaša stran že ko vstopijo. Zadnja stvar, ki si jo želite je da so vaše stranke zmedene.
 2. Čas nalaganja ne sme biti daljši kot le nekaj sekund. Če bo nalaganje trajalo dlje, bodite prepričani da bodo stranke zapuščale vašo stran.
 3. Tehnična združljivost – Vaša spletna stran se mora v vseh brskalnikih prikazovati enako. Stran mora biti tudi mobilno in tablično optimizirana.
 4. Navigacija mora biti jasna in enostavna za uporabo. Do vsake strani se lahko dostopa v manj kot treh korakih!
 5. Vse povezave so delujoče.
 6. Kontaktne informacije morajo biti zmerom na vidnem mestu. Največkrat se pojavljajo v nogi strani, lahko pa so tudi v glavi.
 7. Na strani uporabljajte le spletu prijazne barve. To je posebna serija barv, ki se na vsakem ekranu prikazuje skorajda enako, brez večjih razlik. Tako boste dosegli enotnost barv, na različnih tipih medijev.

Ob predpostavki, da so ti osnovni elementi urejeni, lahko gremo korak naprej.  Zakaj je večina spletnih strani podjetij slaba? Začne in konča se z najpomembnejšo stvarjo … kaj vsak obiskovalec išče na vaši spletni strani.

Spletni uporabniki vašo stran hitro skenirajo za vitalne podatke.

Kaj iščejo uporabniki?

 1. Kdo ste
 2. Kaj delate
 3. Kaj to pomeni za njih

Če te tri stvari niso opazne, potem nič ostalega sploh ni pomembno, zato ker bodo vaši obiskovalci zapustili stran v manj kot šestih sekundah.

Torej, vprašanje je kako posredovati te informacije hitro in očarljivo! Internet je lahko revolucionaren način poslovanja, vendar pa še vedno drži za preizkušeno in uspešno metodo oglaševanja, zatorej vaša spletna stran potrebuje močan naslov, ki zagrabi pozornost vaših bralcev in jim omogoča, da vedo, kaj to pomeni za njih.

Lastnosti dobre spletne strani

 1. Biti čim bolj enostavni, kot je le mogoče – Vaši obiskovalci morajo dojeti bistvo vašega sporočila že v nekaj klikih. V kolikor podatkov ne najdejo dovolj hitro ali pa so prezapleteni, večina ljudi postane frustriranih in kakor hitro je mogoče zapusti vašo stran. Da bi to preprečili mora vaša stran imeti logično in učinkovito strukturo. Težava večine spletnih strani, ki oglašujejo svoje podjetje je, da se preveč osredotočajo nase in premalo na svoje stranke …
 2. Ponuditi to kar iščejo – Če veste kaj vaši obiskovalci iščejo vam lahko pomaga bolje razumeti, kako zadovoljiti njihove potrebe. Torej kako preberete njihove virtualne misli?
  – Uporabite programe za spremljanje statistike.
  – Ustvarite vprašalnik.
  – Ko boste izvedeli kaj iščejo poskrbite za njih.
  – Prilagajajte se in se neprestano izboljšujte.
  – Vohunjenje za konkurenco je še eden od načinov kako spoznati svoje ciljno občinstvo. Prav tako vam lahko razumevanje konkurenčnih podjetji pomaga pri izstopanju na spletnem tržišču.
 3. Znati pomesti s konkurenco – Kako prepričati kupce da ste vi boljši kot vaša konkurenčna podjetja? Najboljši način da zasenčite konkurenco je udarna spletna stran, ki je hkrati prepričljiva in prilagojena kupcem.
Zapomnite si da je vaša spletna stran tako učinkovita kot je učinkovito sporočilo, ki ga prenaša. Če občinstva ne znate prepričati z besedami, potem vam tudi s popolnim izgledom in popolno optimizacijo ne bo uspelo.